O raftingu

Rafting je rekreativna aktivnost na otvorenom koja uključuje spuštanje niz rijeku gumenim čamcem na naduvavanje poznatim kao raft ili splav. Najčešće se obavlja na rijeci ili na različitim stepenima divlje rijeke, i  generalno  predstavlja novo i izazovno okruženje za učesnike. Suočavanje s rizikom i potrebom za timskim radom često su dio iskustva. Razvoj ove aktivnosti kao rekreativnog sporta postao je popularan od sredine 1970-ih, razvijajući se od pojedinaca koji veslaju na splavovima od 10 stopa (3,0 m) s veslima s dvostrukim lopaticama do splavova za više osoba koje pokreću vesla s jednom oštricom i kojima upravlja vodič na krmi. Međunarodna rafting federacija (IRF) je svjetsko tijelo koje nadgleda sve aspekte sporta.

Koji su nivoi težine i koliko brzaci mogu biti ekstremni?

Prema Međunarodnoj skali težine rijeka postoji šest nivoa težine u raftingu. Oni se kreću od jednostavnih do vrlo opasnih i potencijalno smrtnih ili koji mogu izazvati ozbiljne povrede. Najniža je ocjena 1 (Vrlo malo neravna površina rijeke, može zahtijevati lagano manevrisanje), a najviši nivo je ocjena 6 (brzaci klase 6 se smatraju toliko opasnim da su efektivno neplovni na pouzdano sigurnoj osnovi).

Postoji niz faktora koji utiču na rafting rijekom i svi zavise od vaših ciljeva. Međutim, za nekoga ko je na rođendanskoj zabavi ili samo traži zabavan avanturistički dan za porodicu, onda je rafting sa renomiranom kompanijom kao što je naša, sa više od dvadeset godina iskustva, pravi odabir. Tokom raftinga vodimo računa o svemu što je potrebno za uspješno spuštanje niz rijeku Taru, uključujući sigurnost, uputstva i opremu. Ovo omogućava klijentu da direktno zaroni i doživi nevjerovatno avanturističko iskustvo splavarenja rijekom. Rafting je iskustvo kojem se mnogi naši klijenti vraćaju iznova i iznova.

Rafting na Tari

Rafting na Tari

Rafting nije avantura koja se može uzeti zdravo za gotovo, posebno ne na rijeci Tari, koja je prepoznata kao jedna od najboljih na svijetu za rafting uz rijeke Kolorado ili Zambezi. U maju 2009. godine rijeka Tara je bila domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu, što dovoljno govori o kredibilitetu naše lokalne ljepotice.

Za sve one koji žele iskusiti sve navedeno pripremili smo različite pakete, a svako putovanje je u prvom redu sigurno i prilagođeno vašim ličnim potrebama, posebno za avanturiste koji su prvi put u potrazi za rafting avanturom.

Rafting Tarom nikada ne traje vremenski isto, a zavisi od godišnjeg doba i mjeseca, kao i nivoa, brzine i dijela rijeke kojim se spušta. Na primjer, spuštanje najatraktivnijim dijelom rijeke, dugim oko 20 kilometara, od kampa Encijan do Šćepan Polja, u aprilu i maju traje 30-45 minuta, a u julu i avgustu 3-4 sata. Zavisi i od broja ljudi na čamcu, jer je svaki rafter aktivan učesnik ovog sporta; vesla zajedno sa skiperom i doprinosi kompletnom putovanju. Ako dolazite prvi put preporučujemo da dođete ljeti, od početka juna do avgusta, kada je nivo vode optimalan za siguran rafting, ali i za adrenalinski užitak prolaska kroz „pjenušave i uzavrele brzake ”rijeke Tare.

Tokom ljetne turističke sezone temperatura vode iznosi 11-12 °C. Neoprenska odijela i čizme koja se koriste tokom raftinga služe za zaštitu i grijanje učesnika. Takođe koristimo kacige i kvalitetne prsluke za spašavanje, koji vas u potpunosti čine spremnim za spuštanje niz rijeku i njene „pjenušave  i uzavrele brzake“.

Rafting na divljim vodama je zaista uzbudljiva avantura koja se često smatra jedinstvenim doživljajem u životu, aktivnost kojoj se može pridružiti bilo ko.

Bezbjednost i skiperi

Svi skiperi koje angažuje agencija Encijan su prošli razne međunarodne obuke i licencirani i sertifikovani su od strane IRF-a (Međunarodne rafting federacije), a svaki od njih ima višegodišnje iskustvo u svom radu i nebrojeno puta se spustio niz rijeku Taru, i većini njih je njihov rad prvenstveno predstavlja zadovoljstvo i način života, pa tek onda posao.

Posjedujemo najsavremeniju i visokokvalitetnu kompletnu opremu za 150 osoba, koja je proizvedena u skladu sa evropskim standardima i CE sertifikatom, a primjenom i korištenjem takve opreme tokom realizacije rafting aranžmana, maksimalan prioritet stavljamo na Vašu sigurnost i bezbijednost.

A potvrda kvaliteta naših usluga je ocjena „četiri zlatna čamca“ ili „četiri zvjezdice“ od maksimalno pet, koju daju renomirane međunarodne institucije kao što je „Canyon Adventure Land“. Ovo ocjenjuje našu agenciju u smislu cjelokupne organizacije, nivoa i kvaliteta usluga koje pružamo u okviru našeg rada, kao i ocjene kvantiteta i kvaliteta naše opreme i kvaliteta usluga prilikom realizacije rafting aranžmana. Posvećenost i profesionalizam koji ispoljavamo u svakodnevnom radu dokaz su da nam je namjera da uskoro dobijemo pet zvjezdica!

Ako ste spremni za izazov, ukažite nam povjerenje i rado ćemo sa vama krenuti u novu rafting avanturu rijekom Tarom!

Oprema

Agencija Encijan raspolaže najsavremenijom i najkvalitetnijom rafting opremom za 150 osoba, koja je proizvedena po evropskim standardima i sertifikovana sa CE sertifikatima, i korištenjem takve opreme prilikom realizacije rafting aranžmana sigurnosti i bezbijednosti dajemo maksimalan prioritet i pažnju.

Naša sestrinska kompanija „Sherpa’s“ se bavi proizvodnjom i distribucijom opreme za sve vrste ekstremnih sportova pod sopstvenim brendom, uključujući i opremu za rafting. Kvalitetnu „Sherpa’s” opremu za rafting koristi ne samo naša agencija, već i druge agencije koje se bave ovim poslom, ne samo na Tari, već  širom zemlje i regiona na ostalim rijekama tako da za kvalitetnu i odgovarajuću opremu nemate potrebe da se brinete.

Garantujemo da ćete prije svakog raftinga dobitii odgovarajuću opremu koja odgovara vašim potrebama, odgovarajuće veličine i modela, te odgovarajuću opremu koja odgovara datim vremenskim uslovima. A to ipak, smatramo, mnogo znači u ovom našem poslu.

Svi vi koji već imate iskustva u raftingu, a imali ste problema sa opremom, sigurno ćete shvatiti na šta mislimo… kada vas u maju ili junu organizator raftinga spremi na vodu po kiši u kratkim odijelima u većini slučajeva vam onako promrzlim i nahlađenim prisjedne i raft i aranžman, ili kada prilikom podijele raft opreme budete sretni kada uspijete da se dočepate bilo kakvog prsluka ili odijela, pa makar bilo i poderano ili XXL veličine ili jedne čizme broj 42, a druge 45.

Vaša sigurnost, bezbijednost i udobnost su nam uvijek na prvom mjestu. I baš kao što i sami nekad u šali volimo da kažemo „nema lošeg vremena za rafting, već samo loše opreme“.

Osnovne informacije

Rafting na Tari je sinonim za neobičnu avanturu…
Ako dolazite prvi put, preporučujemo da dođete ljeti, od početka juna do avgusta, kada je nivo vode optimalan za siguran rafting, ali i za adrenalinski užitak prolaska kroz „pjenaste i uzavrele brzake ”.

Aleksandra
Aleksandra
2021-07-13
Verified
PRICELESS !!! We were delighted first time we came here, and second we were overwhelmed again. Encijan is arranged and clean but still wild, without exaggerating - a real fairy tale. Tara, one of the most beautiful river I have ever seen, here is unreal, almost like emerald. People and service were excellent all the time and we felt like home. Just imagine yourself deep in the highest river canyon in Europe , surrounded with untouched nature and peace. One is for sure, this atmosphere and scene you will never forget. Unique place and people and much more 🙂
Milana L
Milana L
2021-06-22
Verified
So great When I decided to go rafting with my boys and friends, I expected beauty, but now I was thrilled. The camp is beautiful. The service is top notch. Great food. A great skipper on rafting. I would recommend it to anyone who loves untouched nature, relaxing by the river and the chirping of birds and a real Tara experience. We will definitely come again.
Ivana Petkovic
Ivana Petkovic
2021-06-19
Verified
Raj za ljubitelje prirode Nestvarno mesto uz samu reku Taru! Prelepa priroda, neverovatna reka i boje koje okruzuju kamp. Ljubazno osoblje, raznovrsna i ukusna hrana! Profesionalni skiperi, osoblje na usluzi 24h. Domaćinska atmosfera i dobar provod! Sve preporuke!
Kristina K
Kristina K
2021-06-08
Verified
The most amazing place I have been going to this camp 4 years in a row now with my friends... This is the most amazing place, beautiful camp - like from the fairytale 🙂 Nature is unreal, view and the river also. Food in the camp is the best food we ever had, you can't buy this in any restaurant 🙂 Definitely we will be going again and make visits traditionally once a year at least!
Marko
Marko
2021-05-24
Verified
We'll be back Apsolutno bez ikakve zamerke na bilo šta. Domaćin je, pre svega, gospodin. Osoblje je prijatno, sve je laganica, bez ikakve frke i žurbe, što apsolutno i priliči ovakvom mestu. Stvoreno za opuštanje. Hrana je odlična, smeštaj i kućica u kojoj smo bili uredni i čisti. Definitivno se vraćamo, možda čak i jako brzo.
Darko D
Darko D
2021-05-23
Verified
Darko Odlicno mesto za odmor i beg od urbanog zivota... Rafting sa obucenim skiperima se pretvara u pravo zadovoljstvo posle prvog zaveslaja... Hrana preeedobra, usluga i atmosfera takodje... Vidimo se ponovo...
Dino Sehic
Dino Sehic
2020-09-08
Verified
Unforgettable rafting Beautiful nature, great hosts, delicious food, positive energy all around ... For true lovers of untouched nature and its hidden beauties on the way out of the Tara canyon, a camp that rests both soul and heart. Beautiful people who will welcome you and recharge your batteries with their positive energy. All in all, rafting to remember and a desire to come back again.
Jana T
Jana T
2020-08-25
Verified
Vraćaćemo se! Prvi put sam u Encijan došla kada sam imala 9 godina. 15 godina kasnije - i dalje se vraćam. Možda je dovoljno reći da se desilo da mi je pao rođendan na vikend kada smo u kampu i da gazda, kada je to saznao, angažovao ljude da mi donesu tortu u kanjon. Milan Šerpas i ekipa učine da svako ko dođe odluči da obavezno dođe još jednom, ili bar preporuči drugima da posete. Smeštaj je udoban i čist, Milan uvek vodi računa da na najbolji način rasporedi goste po njihovim potrebama. Smeštajne jedinice su od 3 do 7 kreveta, uglavnom bungalovi. Toalet i tuševi su odvojeni od jedinica, ali ih ima veliki broj te je čekanje zaista svedeno na minimum. Volela bih da dočaram oduševljenje moje ekipe hranom, ali ću ipak ostaviti da se još neko sam iznenadi. Bitno - raspon i izbor su ogromni, niko neće ostati gladan a i ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da jedete nešto iz tog izbora, oni vam uvek dodatno spreme nešto. A obradovaće vas i krofnama! Mesta za odmor i opuštanje ima i više nego dovoljno - od hamoka, preko ležaljki, stolova sa stolicama na više mesta u kampu. Vaše je samo da nađete šta vam se najviše sviđa. Spust niz reku je sjajan, nekad dinamičniji u zavisnosti od doba godine (jul-avgust je najniža i najmirnija voda; april-maj najviša i najbrža). Skiperi su jako iskusni i fenomenalni momci. Spust kao spust nije opasan što svedoči da sam ja išla sa 9 godina a moja sestra sa 5. Dobija se kompletna oprema i uz slušanje instrukcija koje daje skiper - nema opasnosti ni za najmlađe. Posle večere često bude svirka sa muzikom uživo, kamp ima svoje ozvučenje a vrlo često i gosti nose svoje zvučnike te može i da se proveseli uveče. Upaljena je logorska vatra, ceo kamp je osvetljen malim fenjerima te je ambijent uveče možda i lepši nego tokom dana. Za one koji bi ranije legali i žele kompletan mir preporučujem da traže smeštajne jedinice bliže toaletima a dalje od šanka/kuhinje/centralne vatre. Kamp se nalazi na samom početku dela koji je predviđen za spust i u tu tačku dolaze ljudi i iz ostalih kampova, tako da ne dozvolite da vas razočara što se najduže vozite dok drugi brže stižu. Vaša nagrada je da ujutru ne morate u opremi da se vozite do početne tačke, već samo sednete u čamac i krenuli ste. Šanse su da ćete na par dana zaboraviti obaveze i samo se isključiti od stresa. Dolazila sam sa mnogo ljudi u životu a dobila sam samo jednu zamerku: Što smo došli samo na tri dana?
Jasmina Miljkovic
Jasmina Miljkovic
2020-08-23
Verified
Nema bolje Već sedmi put smo muž i ja gosti ovog kampa, što govori o tome da li smo zadovoljni. A malo je reći da smo zadovoljni, jer ono što pruža ambijent, osoblje, kvalitet usluge i hrane retko gde se nalazi. Ovo mesto je naš privatni raj, beg od histerične svakodnevice i prilika za mentalni i fizički reset. Besprekoran domaćin, uvek zanimljivi gosti, a svaki sledeći dolazak je nova avantura koja pruža i više nego što očekujemo. Nema greške. Za svaku preporuku! Ivan i Jasmina Miljković, Beograd
Isidora Miljković
Isidora Miljković
2020-08-19
Verified
Mind-blowing! Not your average, generic camp! With all due respect to other camps, there's no comparison between Encijan and others! Location of the camp is unbeatable, untouched nature all around, beautiful cabins and common place that conform to surrounding nature and a view of magnificent turquoise Tara. The staff couldn't be more polite, they really make you feel taken care of. And the food is.. WOW! And if you have some special requests regarding your nutrition (vegetarian, vegan, gluten-free, etc.), you need not worry, all your wishes will be met with. August of 2020 was the second time I went to Encijan, first time with my family and this time with friends, so it's safe to say that this camp is perfect for everyone and for every occasion. And I had fun every time 🙂 In conclusion, I wholeheartedly recommend Encijan! ♥

Popularne Aktivnosti

Fenomenalna priroda koja se naslanja na oba nacionalna parka, Sutjesku i Durmitor, i
kamp Encijan, outdoor odmaralište smješteno u samom srcu kanjona, daju nam
neiscrpne mogućnosti za aktivnosti koje organizujemo svakodnevno.
Magični boravak u netaknutoj prirodi; Provedite nezaboravne trenutke u samom srcu
kanjona rijeke Tare gdje se nalazi naš kamp Encijan, Pobjegnite od gužve i pridružite
nam se na nezaboravnom putovanju.
Pobjegnite od svakodnevnog načina života i zamijenite asfalt netaknutom prirodom.

Istražite planinarske staze naših nacionalnih parkova, obiđite neka od najljepših,
smaragdnozelenih jezera ili se okupajte u ledeno hladnoj rijeci Komarnici kada pređete
sve prepreke koje kanjon Nevidio nosi sa sobom. Oh, pa vi želite još više?
Ukrcajte se na čamac i stisnite veslo kao da vam je ono najdraži prijatelj, jer će vam to
biti potrebno, jer se nalazimo na veličanstvenoj rijeci Tari, a ona ne voli vas niti vaš
čamac, baš ni malo! Krenite na rafting avanturu najuzbudljivijim dijelom rijeke Tare.

  • Rafting rijekom Tarom predstavlja spoj avanturističkog doživljaja, sporta i aktivnog odmora i samo jedno spuštanje niz njene uzavrele bukove čini da vam adrenalin prostruji žilama...
  • Ako volite duga pješačenja i boravak u netaknutoj prirodi, onda je trekking prava aktivnost za vas, a destinacije kojima ćemo zajedno krenuti jednostavno će vas ostaviti bez daha...
  • Testirajte svoje mogućnosti i fizičku spremu na nekoj od naših hiking ruta koje organizujemo u živopisnim predjelima NP Sutjeska i NP Durmitor
  • Skočite u skrivene bazene sa kristalno čistom vodom ispod stijena isklesanih hiljadama godina. Vaš dan će sigurno biti ispunjen zvucima radosti za svaku pređenu prirodnu prepreku sa kojom se suočite.

Odaberite svoju AVANTURU

Vodeći se našim dugogodišnjim iskustvom u oblasti outdoor turizma, u mogućnosti smo
ponuditi vam različite varijante naših raznovrsnih i odlično koncipiranih aranžmana.
Od onih jednodnevnih pa sve do onih baziranih na višednevnim aktivnostima. Bilo da
ste adrenalinski zavisnik, ljubitelj prirode, istorije ili možda gurman – ne brinite se,
napravili smo programe koji će nadmašiti sva vaša očekivanja, u to smo sigurni!
Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i doživite jedno nezaboravno iskustvo sa nama!

Izbor je na vama….

  • Aranžman koji u sebi nudi posjetu Nacionalnom parku Sutjeska, prašumi Perućici, rafting rijekom Tarom i, kao kruna svega toga, uživanje u pogledu sa vrha najviše planine u BiH.
  • Hajking tura kroz jednu od posljednjih preostalih prašuma u Evropi. Jeep i foto safari kroz Nacionalni park Sutjeska u kombinaciji sa raftingom na rijeci Tari.
  • Iskusite rafting i doživite dvije opuštene noći u samom srcu kanjona! Aranžman za one koji ne žure i žele provesti još jedno veče u kampu nakon rafting avanture, i krenu na put kući potpuno odmorni.
  • Trekking tura najljepšim dijelom NP Sutjeska, posjeta prašumi Perućici, platou Prijevora i kupanje u smaragdnozelenom Trnovačkom jezeru, u podnožju Maglića, i sve to u kombinaciji sa raftingom rijekom Tarom.

Dodatne informacije

O BiH

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se nalazi u Jugoistočnom dijelu Evrope, smještena na Balkanskom poluostrvu. Zemlja obiluje prekrasnim pejzažima, bogatom kulturnom i istorijskom naslijeđu, živopisnim gradovima, i ono što je najvažnije, prijateljskim žiteljima. Glavni grad je Sarajevo, grad poznat i kao "Jerusalim Evrope". BiH možete posjetiti u bilo koje doba godine, jer velike prilike čekaju na vas i tokom ljetne i zimske sezone.

Pročitaj više
Sigurnost i skiperi

4 zlatna čamca ili 4 zvijezde predstavljaju uvjerenje o kvalitetu naše agencije. Svi skiperi zaposleni od strane naše agencije Encijan prošli su kroz niz međunarodnih obuka i treninga i posjeduju licencu i sertifikat od strane IRF-a (Međunarodna rafting federacija). Svaki od njih posjeduje višestruko iskustvo u svom poslu i u svojim rukama imaju nebrojeno spuštanja rijekom Tarom i većina njih smatra rafting jednim vidom avanture koja ih ispunjava, njihov je način života a tek onda posao.

Pročitaj više
Grupe

Imate grupu prijatelja, radnih kolega ili porodicu sa kojom provodite dosta vremena? Možda biste željeli razmisliti da odete na kvalitetan grupni odmor? Turistička agencija Encijan posjeduje obimno iskustvo i ekspertizu kada je u pitanju organizovanje grupih tura i odmora. Možete čak i prilagoditi vašu turu da odgovara vašim potrebama i interesovanjima. Uz našu pomoć i malo pažljivog planiranja, možemo sastaviti za vas grupni odmor koji će obilovati divnim uspomenama. Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Pročitaj više