O trekkingu

Trekking je vid aktivnog hodanja koji obuhvata dugotrajno pješačenje kroz planinske predjele, nekad duže i od jednog dana, rutama koje nisu označene kao planinarske staze, što znači da će vam biti potrebne navigacijske vještine i oprema. Ovakve ekspedicije često mogu potrajati više dana i mogu uključivati noćenje u šatorima.

Kraće staze zahtijevaju manje opreme i kraće planiranje – sve što trebate uraditi jeste hodati lagano vašim tempom. Ipak, duže staze pogotovo u planinskim rejonima zahtjevaju više pripreme. Pored toga, kada su za trekking ture potrebna dva ili više dana, potrebno je nositi određenu opremu i koristiti je. Tako da će vam u tom slučaju biti potrebne određene planinarske vještine. Ipak, naši vodiči su vam pri ruci u svakom trenutku i mogu vam pružiti korisnu pomoć.

Trekking je iskustvo hodanja u kome se uživa, a koje je kombinacija aktivnosti pješačenja i šetanja, pri čemu možete planirati višednevne ekspedicije. Vjerujte nam, ne trebate biti elitni atleta u izdržljivosti da biste uživali u jednodnevnom šetanju u prirodi. Ne tako mnogo iskustava ispunjava srce i dušu ko što to čini pješačenje novim predjelima.

Izazovite svoje tijelo, vašu snagu i vaš pogled na svijet.

Benefiti trekkinga

 • Fizička aktivnost: Trekking je odličan za održavanje kondicije. Pješačenje kroz raznolike terene angažuje različite mišićne grupe i pomaže poboljšati izdržljivost, snagu i ravnotežu.
 • Mentalno zdravlje: Boravak u prirodi i šetnja na svježem zraku može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Pruža priliku za opuštanje, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.
 • Bliskost s prirodom: Trekking omogućava dublji kontakt s prirodom.
 • Istraživanje novih mjesta: Izađite iz svoje zone komfora i istražite nepoznate staze i predivne pejzaže koji nisu dostupni vozilima.
 • Izazov i samopouzdanje: Dugotrajni trekking izazovi pomažu u izgradnji samopouzdanje i razvijanja vještina preživljavanja i orijentacije.
 • Druženje i zajedničke avanture: Trekking je izvrsna prilika za povezivanje s prijateljima, porodicom i istomišljenicima. Zajedničke avanture jačaju ljudske odnose.
 • Ekološka svijest: Aktivnosti u prirodi potiču ekološku svijest i brigu za očuvanje prirode.
 • Učenje: Trekking vas potiče na razvoj vještina orijentacije, planiranja i preživljavanja, koje su neophodne za suočavanje sa izazovima i nepredviđenim situacijama.

Čudesne treking mogućnosti

Šetanje kao rekreativna aktivnost, posebno među onima sa statičnim zanimanjima, predstavlja prirodan način vježbanja koji promoviše fizičku spremnost, ekonomično je, pouzdano i ne zahtijeva neku posebnu opremu. Iz razloga što pješak može hodati onoliko daleko  koliko on to želi, treking aktivnost ne predstavlja neko zahtjevnije fizičko opterećenje sem ukoliko osoba ne želi pješačiti brdima ili planinama.

Planina Maglić

Maglić je sa 2.386 mnv najviša planina u Bosni i Hercegovini. Masiv Maglića nalazi se 20 km jugozapadno od Foče, u blizini granice sa Crnom Gorom i dio je Nacionalnog parka Sutjeska. Na crnogorskoj strani najbliže mjesto Magliću je Mratinje. Sa sjeverne i zapadne strane granica Maglića je rijeka Sutjeska, a na jugozapadu Volujak, na istoku rijeke Drina i Piva te na jugu dolina Mratinjska uvala.

Ne samo zbog činjenice da je sa svojih 2.386 metara iznad mora najviša planina u Bosni i Hercegovini, nego prvenstveno zbog svoje ljepote i atraktivnosti, Maglić je planina koja predstavlja pravu poslasticu za sve planinare i one koji se bave aktivnim outdoor sportovima, kao što su treking i hajking.

Na sam vrh Maglića moguće je popeti se iz tri pravca; prvi je sa Prijevora, drugi sa Trnovačkog jezera i treći iz pravca Vučeva.

Trnovačko jezero

Trnovačko jezero nalazi se na sjeveru Crne Gore i najpoznatije je po svom srcolikom obliku. Nalazi se na 1517 mnv i veoma je popularno za kampovanje tokom ljeta. Encijan Adventure Team će vas odvesti našim terenskim vozilima do prašume Perućice, a odatle ćemo nastaviti ka Prijevoru. Nakon 2 sata laganog hoda od Prijevora do Suhe jezerine, slijedi pola sata srednje teškog uspona, nakon koga stižemo do Trnovačkog jezera.  Kada pogledate oko sebe na planine koje okružuju jezero, steknete dojam kao da su dobile zadatak da čuvaju jezero svojim snažnim ramenima i sakriju ovaj dragulj prirode.

Prašuma Perućica

Prašuma Perućica je jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi. Nalazi se u sklopu NP Sutjeska, najvećeg i najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini.  U prašumi se nalazi i najviše izmjereno stablo Norveške smrče (63 m). Ne tako puno ljudi je imalo priliku uživati u divljoj prirodi Perućice, i imajte na umu da je strogo zabranjeno  samoinicijativno ići u njen obilazak. Iako možda na prvi pogled ne izgleda zastrašujuće, postoji velika mogućnost da se izgubite u djeliću sekunde. 

Zelengora

Ime puno simbolizma, živopisno ali tačno. Beskrajna prostranstva, isprepletana zelenim šumama i još zelenijim pašnjacima i livadam, mjesto gdje pastiri iz okolnih sela napasaju svoja stada. Danas, nažalost, samo njih nekolicina…zamijenili su ih mnogobrojni turisti, planinari, biciklisti i motoristi. U određenim danima ljeta čitav predio liči na mravinjak. No ti „mravi“ ne rade, oni se rekreiraju.

Osnovne informacije

Treking, takođe poznat i kao „odmor sa ruksakom u prirodi“ je outdoor aktivnost rekreativnog karaktera, nošenja opreme na leđima u rancu, dok pješačite duže od jednoga dana. Vjerujte nam, ne trebate biti elitni atleta u izdržljivosti da biste uživali u jednodnevnom vježbanju u prirodi. Ne tako mnogo iskustava ispunjava srce i dušu ko što to čini pješačenje novim predjelom.

Aleksandra
Aleksandra
2021-07-13
Verified
PRICELESS !!! We were delighted first time we came here, and second we were overwhelmed again. Encijan is arranged and clean but still wild, without exaggerating - a real fairy tale. Tara, one of the most beautiful river I have ever seen, here is unreal, almost like emerald. People and service were excellent all the time and we felt like home. Just imagine yourself deep in the highest river canyon in Europe , surrounded with untouched nature and peace. One is for sure, this atmosphere and scene you will never forget. Unique place and people and much more 🙂
Milana L
Milana L
2021-06-22
Verified
So great When I decided to go rafting with my boys and friends, I expected beauty, but now I was thrilled. The camp is beautiful. The service is top notch. Great food. A great skipper on rafting. I would recommend it to anyone who loves untouched nature, relaxing by the river and the chirping of birds and a real Tara experience. We will definitely come again.
Ivana Petkovic
Ivana Petkovic
2021-06-19
Verified
Raj za ljubitelje prirode Nestvarno mesto uz samu reku Taru! Prelepa priroda, neverovatna reka i boje koje okruzuju kamp. Ljubazno osoblje, raznovrsna i ukusna hrana! Profesionalni skiperi, osoblje na usluzi 24h. Domaćinska atmosfera i dobar provod! Sve preporuke!
Kristina K
Kristina K
2021-06-08
Verified
The most amazing place I have been going to this camp 4 years in a row now with my friends... This is the most amazing place, beautiful camp - like from the fairytale 🙂 Nature is unreal, view and the river also. Food in the camp is the best food we ever had, you can't buy this in any restaurant 🙂 Definitely we will be going again and make visits traditionally once a year at least!
Marko
Marko
2021-05-24
Verified
We'll be back Apsolutno bez ikakve zamerke na bilo šta. Domaćin je, pre svega, gospodin. Osoblje je prijatno, sve je laganica, bez ikakve frke i žurbe, što apsolutno i priliči ovakvom mestu. Stvoreno za opuštanje. Hrana je odlična, smeštaj i kućica u kojoj smo bili uredni i čisti. Definitivno se vraćamo, možda čak i jako brzo.
Darko D
Darko D
2021-05-23
Verified
Darko Odlicno mesto za odmor i beg od urbanog zivota... Rafting sa obucenim skiperima se pretvara u pravo zadovoljstvo posle prvog zaveslaja... Hrana preeedobra, usluga i atmosfera takodje... Vidimo se ponovo...
Dino Sehic
Dino Sehic
2020-09-08
Verified
Unforgettable rafting Beautiful nature, great hosts, delicious food, positive energy all around ... For true lovers of untouched nature and its hidden beauties on the way out of the Tara canyon, a camp that rests both soul and heart. Beautiful people who will welcome you and recharge your batteries with their positive energy. All in all, rafting to remember and a desire to come back again.
Jana T
Jana T
2020-08-25
Verified
Vraćaćemo se! Prvi put sam u Encijan došla kada sam imala 9 godina. 15 godina kasnije - i dalje se vraćam. Možda je dovoljno reći da se desilo da mi je pao rođendan na vikend kada smo u kampu i da gazda, kada je to saznao, angažovao ljude da mi donesu tortu u kanjon. Milan Šerpas i ekipa učine da svako ko dođe odluči da obavezno dođe još jednom, ili bar preporuči drugima da posete. Smeštaj je udoban i čist, Milan uvek vodi računa da na najbolji način rasporedi goste po njihovim potrebama. Smeštajne jedinice su od 3 do 7 kreveta, uglavnom bungalovi. Toalet i tuševi su odvojeni od jedinica, ali ih ima veliki broj te je čekanje zaista svedeno na minimum. Volela bih da dočaram oduševljenje moje ekipe hranom, ali ću ipak ostaviti da se još neko sam iznenadi. Bitno - raspon i izbor su ogromni, niko neće ostati gladan a i ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da jedete nešto iz tog izbora, oni vam uvek dodatno spreme nešto. A obradovaće vas i krofnama! Mesta za odmor i opuštanje ima i više nego dovoljno - od hamoka, preko ležaljki, stolova sa stolicama na više mesta u kampu. Vaše je samo da nađete šta vam se najviše sviđa. Spust niz reku je sjajan, nekad dinamičniji u zavisnosti od doba godine (jul-avgust je najniža i najmirnija voda; april-maj najviša i najbrža). Skiperi su jako iskusni i fenomenalni momci. Spust kao spust nije opasan što svedoči da sam ja išla sa 9 godina a moja sestra sa 5. Dobija se kompletna oprema i uz slušanje instrukcija koje daje skiper - nema opasnosti ni za najmlađe. Posle večere često bude svirka sa muzikom uživo, kamp ima svoje ozvučenje a vrlo često i gosti nose svoje zvučnike te može i da se proveseli uveče. Upaljena je logorska vatra, ceo kamp je osvetljen malim fenjerima te je ambijent uveče možda i lepši nego tokom dana. Za one koji bi ranije legali i žele kompletan mir preporučujem da traže smeštajne jedinice bliže toaletima a dalje od šanka/kuhinje/centralne vatre. Kamp se nalazi na samom početku dela koji je predviđen za spust i u tu tačku dolaze ljudi i iz ostalih kampova, tako da ne dozvolite da vas razočara što se najduže vozite dok drugi brže stižu. Vaša nagrada je da ujutru ne morate u opremi da se vozite do početne tačke, već samo sednete u čamac i krenuli ste. Šanse su da ćete na par dana zaboraviti obaveze i samo se isključiti od stresa. Dolazila sam sa mnogo ljudi u životu a dobila sam samo jednu zamerku: Što smo došli samo na tri dana?
Jasmina Miljkovic
Jasmina Miljkovic
2020-08-23
Verified
Nema bolje Već sedmi put smo muž i ja gosti ovog kampa, što govori o tome da li smo zadovoljni. A malo je reći da smo zadovoljni, jer ono što pruža ambijent, osoblje, kvalitet usluge i hrane retko gde se nalazi. Ovo mesto je naš privatni raj, beg od histerične svakodnevice i prilika za mentalni i fizički reset. Besprekoran domaćin, uvek zanimljivi gosti, a svaki sledeći dolazak je nova avantura koja pruža i više nego što očekujemo. Nema greške. Za svaku preporuku! Ivan i Jasmina Miljković, Beograd
Isidora Miljković
Isidora Miljković
2020-08-19
Verified
Mind-blowing! Not your average, generic camp! With all due respect to other camps, there's no comparison between Encijan and others! Location of the camp is unbeatable, untouched nature all around, beautiful cabins and common place that conform to surrounding nature and a view of magnificent turquoise Tara. The staff couldn't be more polite, they really make you feel taken care of. And the food is.. WOW! And if you have some special requests regarding your nutrition (vegetarian, vegan, gluten-free, etc.), you need not worry, all your wishes will be met with. August of 2020 was the second time I went to Encijan, first time with my family and this time with friends, so it's safe to say that this camp is perfect for everyone and for every occasion. And I had fun every time 🙂 In conclusion, I wholeheartedly recommend Encijan! ♥

Popularne Aktivnosti

Fenomenalna priroda od dva nacionalna parka (NP Sutjeska i NP Durmitor) i naš kamp Encijan smješten između njih, u samom srcu kanjona rijeke Tare, pružaju vam neograničene mogućnosti za outdoor aktivnosti koje svakodnevno organizujemo.

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu i boravak na otvorenom, a pri tom još i preferirate pobjeći na povremeno od svakodnevnih obaveza i savremenog života, i bar na trenutak zamijeniti asfalt netaknutom prirodom, u nastavku možete pogledati neke od mnogobrojnih aktivnosti koje nudimo:

 • Rafting rijekom Tarom predstavlja spoj avanturističkog doživljaja, sporta i aktivnog odmora i samo jedno spuštanje niz njene uzavrele bukove čini da vam adrenalin prostruji žilama...
 • Ako volite duga pješačenja i boravak u netaknutoj prirodi, onda je trekking prava aktivnost za vas, a destinacije kojima ćemo zajedno krenuti jednostavno će vas ostaviti bez daha...
 • Testirajte svoje mogućnosti i fizičku spremu na nekoj od naših hiking ruta koje organizujemo u živopisnim predjelima NP Sutjeska i NP Durmitor
 • Skočite u skrivene bazene sa kristalno čistom vodom ispod stijena isklesanih hiljadama godina. Vaš dan će sigurno biti ispunjen zvucima radosti za svaku pređenu prirodnu prepreku sa kojom se suočite.

Odaberite svoju AVANTURU

Vodjeni našim dugogodišnjim iskustvom u oblasti outdoor turizma, u mogućnosti smo ponuditi vam različite varijante naših mnogobrojinih i odlično koncipiranih aranžmana, počevši od onih jednodnevnih pa sve do onih baziranih na višednevnim aktivnostima.

Bilo da ste adrenalinski zavisnik, ljubitelj prirode, istorije ili možda gurman – ne brinite se, napravili smo programe koji će nadmašiti sva vaša očekivanja, u to smo sigurni! Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i doživite jedno nezaboravno iskustvo sa nama!

Izbor je na vama

 • Hiking tura obodom najdubljeg kanjona u Evropi! Aranžman koji nudi priliku da posjetite etno selo Vranovina i pješačite na nadmorskoj visini od 1500 m duž najdubljeg kanjona u Evropi, a već sutradan uživate u raftingu ključajućim brzacima rijeke Tare.
 • Aranžman koji u sebi nudi posjetu Nacionalnom parku Sutjeska, prašumi Perućici, rafting rijekom Tarom i, kao kruna svega toga, uživanje u pogledu sa vrha najviše planine u BiH.
 • Trekking tura najljepšim dijelom NP Sutjeska, posjeta prašumi Perućici, platou Prijevora i kupanje u smaragdnozelenom Trnovačkom jezeru, u podnožju Maglića, i sve to u kombinaciji sa raftingom rijekom Tarom.
 • Iskusite rafting i doživite dvije opuštene noći u samom srcu kanjona! Aranžman za one koji ne žure i žele provesti još jedno veče u kampu nakon rafting avanture, i krenu na put kući potpuno odmorni.
 • Jedan od najljepših aranžmana u kome imate priliku proći cijelim tokom rijeke Tare i njenim kanjonom, a nakon toga krenuti u trekking kroz jednu od posljednjih prašuma u Evropi, prašumu Perućicu...

Dodatne informacije

O BiH

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se nalazi u Jugoistočnom dijelu Evrope, smještena na Balkanskom poluostrvu. Zemlja obiluje prekrasnim pejzažima, bogatom kulturnom i istorijskom naslijeđu, živopisnim gradovima, i ono što je najvažnije, prijateljskim žiteljima. Glavni grad je Sarajevo, grad poznat i kao "Jerusalim Evrope". BiH možete posjetiti u bilo koje doba godine, jer velike prilike čekaju na vas i tokom ljetne i zimske sezone.

Pročitaj više
Sigurnost i skiperi

4 zlatna čamca ili 4 zvijezde predstavljaju uvjerenje o kvalitetu naše agencije. Svi skiperi zaposleni od strane naše agencije Encijan prošli su kroz niz međunarodnih obuka i treninga i posjeduju licencu i sertifikat od strane IRF-a (Međunarodna rafting federacija). Svaki od njih posjeduje višestruko iskustvo u svom poslu i u svojim rukama imaju nebrojeno spuštanja rijekom Tarom i većina njih smatra rafting jednim vidom avanture koja ih ispunjava, njihov je način života a tek onda posao.

Pročitaj više
Grupe

Imate grupu prijatelja, radnih kolega ili porodicu sa kojom provodite dosta vremena? Možda biste željeli razmisliti da odete na kvalitetan grupni odmor? Turistička agencija Encijan posjeduje obimno iskustvo i ekspertizu kada je u pitanju organizovanje grupih tura i odmora. Možete čak i prilagoditi vašu turu da odgovara vašim potrebama i interesovanjima. Uz našu pomoć i malo pažljivog planiranja, možemo sastaviti za vas grupni odmor koji će obilovati divnim uspomenama. Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Pročitaj više