Nacionalni park Durmitor

Planina Durmitor je najljepša i najviša planina u Crnoj Gori, a ujedno je i nacionalni park.

Smatra se da je ime Durmitor najvjerovatnije izvedeno iz keltskih riječi „Dru Mi Tore“ koje znače „Planina puna vode“.

Nacionalni park Durmitor osnovan je 1952. godine i u svoj sastav uključuje masiv Durmitora, kanjone rijeka Tare, Sušice i Drage i veći dio platoa kanjona rijeke Komaranice i prostire se na površini od 390 km2. Najveća je oblast pod zaštitom u Crnoj Gori, a 1980. godine upisana je na UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa.

Kanjon rijeke Tare nalazi se u sastavu NP Durmitor i sa svojih 80 km dužine i 1300 m dubine, predstavlja najdublji kanjon u Evropi i drugi najveći u svijetu, poslije Velikog kanjona u SAD.

Planina Durmitor je centar crnogorskog planinskog turizma i većina turističkih ustanova koncentrisana je u i oko planinskog gradića Žabljak. Tokom zimskog perioda osnovne aktivnosti na Durmitoru su skijanje i snoubording, a ljeti se aktivnosti mijenjaju od planinarenja, pješačenja, rekreativnog turizma pa sve do raznih vrsta vodenih sportova. Jednu od najistaknutijih atrakcija planine Durmitor predstavlja i 18 ledničkih jezera, od kojih je najpoznatije Crno jezero.

Jedna od glavnih atrakcija na Durmitoru jeste zip line Crvena stijena, koja kreće sa vrha kanjona pored čuvenog mosta na Đurđevića Tari. Takođe, ako ste u prolazu ovim krajem, kanjoning je nešt što obavezno morate iskusiti i doživjeti. Kanjoning se organizuje u kanjonu Nevidio.

Zbog svoje atraktivnosti te uske povezanosti sa ostalim destinacijama koje se nalaze u našoj ponudi, Durmitor je planina na kojoj često provodimo svoje vrijeme i gdje smo dobrodošli kao gosti, zajedno sa vama, naravno! Obično je to ljeti, kada dobrodušni div raširi svoje ruke da primi sve one koji žele da se odmore, ili samo da pobjegnu na svjež i okrepljujući planinski zrak. I ima još. Raznovrsna i neukaljana priroda Durmitora je idealna destinacija za sve one koji vole avanture i aktivan vid odmora.

Žabljak

Žabljak – gradić smješten na nadmorskoj visini od 1400 m je najviše naseljeno mjesto u regionu, sjedište NP Durmitor. Žabljak je čuveno i popularno zimsko odmaralište, no mjesto je živo tokom cijele godine i isto tako dobro posjećeno tokom ljeta. Tokom tih ljetnih mjeseci, djeluje kao jedna ogromna kuhinja gdje se stalno nešto kuha i samo najbolji turistički gurmanluci izlaze odatle, začinjeni spojem tradicionalnog i modernog. Čak i najzahtjevniji odavde neće otići nezadovoljni. Sve više i više turista navode Žabljak kao idealnu polaznu tačku za sve aktivnosti koje planinski turizam nudi. A puno je takvih aktivnosti na Durmitoru , počevši od lutanja prelijepim dijelovima parka, preko raftinga na rijeci Tari i adrenalinskih avantura u kanjonu Nevidio, pa sve do ljetnog skijanja na glečerima. Mogućnosti su neiscrpne kao i mogućnost njihovog kombinovanja. Ovde svako može naći idealnu aktivnost za sebe.

Most na Đurđevića Tari

Most na Đurđevića Tari

Jedna od stvari koja će uvijek povezati gosta sa Crnom Gorom i rijekom Tarom nije djelo prirode, već čovjeka. Stopljen sa samom srži stijene koju je rijeka Tara neumorno vijekovima oblikovala sa skoro pa prirodnom grandioznošću vrijednom poštovanja, zajedno sa rijekom živi most na Đurđevića Tari.

Most Đurđevića Tara, dizajniran od strane Mijata Trojanovića, građen je u periodu između 1937. i 1940. godine za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Glavni inženjer projekta bio je Isak Ruso.

Most na Đurđevića Tari je dug 365 metara, ima pet lukova a raspon najdužeg luka iznosi 116 metara. Put na mostu uzdiže se na 172 metra iznad rijeke Tare. U vrijeme njegovog završetka, to je bio najveći lučni betonski most za sobraćaj vozila u Evropi. Nalazi se na raskrsnici između Mojkovca, Žabljaka i Pljevalja, između sela Budečevica i Trešnjica.

Divan za posmatranje kao arhitektonska struktura, veličanstven i ogroman, a pogled sa mosta je nezaboravan i sam po sebi je zaista interesantan. Veliko uzbuđenje jeste krenuti zip – lajnom koji se nalazi do njega i krenuti s jedne obale na drugu, odakle u potpunosti možemo spoznati koliko je kanjon zaista dubok. Početna tačka zip-lajna nalazi se na 170 m iznad rijeke Tare, a sam kabl je dug više od 800 m. Brzina dostiže i do 50 km/h i najljepši dio spuštanja je kada idete ispod čuvenog mosta na Đurđevića Tari. Ovo omogućava avanturistima da vide ovo specifično obilježje kako odozgo , tako i odozdo. Pored mosta nalazi se restoran gdje možete odmoriti i uživati.

Ovo nevjerovatno arhitektonsko čudo  i pejzaž koji ga okružuje zaista zaslužuje vašu posjetu. 

Crno jezero

Crno jezero nalazi se na samo nekoliko kilometara od Žabljaka, na sjeveru Crne Gore. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1416 m u podnožju vrha Međed.

Crno jezero je najveće od 18 ledničkih jezera na Durmitoru, sa površinom od 0,515 m. Jezero se sastoji od dva manja jezera: Veliko jezero i Malo jezero. Jezera su međusobno povezana uzanim tjesnacem koji presuši tokom ljeta, kreirajući dvije zasebne vodene površine.

Crno jezero puni se bezbrojnim planinskim potocima, od kojih je najpoznatiji Mlin. Ostali potoci nemaju ime iz razloga što se pojavljuju periodično, u doba kada se topi snijeg sa Durmitora.

3,5 km duga pješačka staza pravi prsten oko jezera i predstavlja popularnu destinaciju za rekreaciju i odmor u prirodi. Mnoge planinske staze vode od Crnog jezera do drugih manjih jezera oko Žabljaka.

Tokom vrelih ljetnih mjeseci temperatura vode prelazi 220C , tako da jezero predstavlja pravi raj za kupače.

Crno jezero predstavlja svojevrsni simbol ljepote ove regije, ali nije i njena jedina atrakcija. Usudite li se zakoračiti dublje u NP Durmitor, pored Crnog jezera,  mnoga druga lednička ove planine mogu vas inspirisati da im se vratite u budućnosti.

Bobotov Kuk

Bobotov kuk je najviši vrh u NP Durmitor sa visinom od 2525 m i nalazi se na sjeveru Crne Gore. 

Prvi zabilježeni uspon na Bobotov kuk desio se 1883. godine od strane austrijskog kartografa Oskara Baumana. Staza do vrha dobro je markirana sa jasnim znakovima i obilježjima, dok sam uspon na vrh i povratak nazad traju otprilike 10 sati srednjim tempom hoda. 

Kao svojevrsna nagrada za sve one koji se popnu na njega, sa Bobotovog kuka se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Durmitora i zbog toga svaki napor vrijedi truda. Zapanjujući pejzaži oko vas tokom cijelog uspona kao i na samom vrhu vas ostavljaju bez daha, a vaš pogled će lutati od Bosne i Hercegovine pa sve do Albanije. Na vrhu se nalazi knjiga u koju se možete upisati da ste osvojili Bobotov kuk.

Uspon na Bobotov kuk predstavlja veliko zadovoljstvo za sve alpiniste prvenstveno zbog svoje predivne lokacije u neravnom planinskom pejzažu NP Durmitor, te zbog te činjenice vrijedi posjetiti i popeti se na njega.  Bezbroj je planinarskih pohoda u NP Durmitor ali onaj na Bobotov kuk je iznad svih jer nekoliko sati trekinga i planinarenja predstavljaju pravi izazov.

Sedlena greda

Sedlena greda (2227 mnv) je jedan od najimpresivnijih i najljepših vrhova Durmitora. Takođe, Sedlena greda je zasigurno jedno od najljepših svjetskih prirodnih čuda. To je razlog zbog koga je mnogi nazivaju  „Sedlo bogova“.

Sedlo (1907 mnv) je najviši prevoj u Crnoj Gori. Presijeca ga put Žabljak – Trsa, koji je uglavnom makadamski. Nalazi se između Sedlene grede (2227 mnv)  na jugu i Uvite greede (2199 mnv) na sjeveru, 12 km od Žabljaka. Od tih 12, zadnja 3 km puta su makadam i trenutno u lošem stanju ali prohodna za sva vozila ako vozite polako i pažljivo. Da biste došli do prevoja Sedlo krenućete iz centra Žabljaka prema Šavniku( jug). Put ide preko talasaste trave platoa „Jezerske površi“. Nakon 5 km, putokaz pokraj puta pokazaće vam da je skretanje za Trsu desno. Preko platoa put dalje ide ka Sljemenu i Savinom kuku koji otkrivaju svoje meke zelene padine sa ove strane. Duž platoa razbacane leže male kućice i pogled je fantastičan. Zatim put skreće ulijevo i postepeno postaje krivudav , preko otvorenih travnatih kosina, kroz selo Virak. Lijevo ispod puta nalazi se Pošćensko jezero (1487 mnv). Nakon par kilometara, podno prelijepe, strmovite i oštre kupe Stozine (1905 mnv.), završava se asfalt i počinje makadam gornjim dijelom Pošćenske doline. Lijevo je prelijepa stjenovita Ranisava (2081 mnv) i oštra, zelena Sedlena greda (2227 mnv). Ispred, desno od prevoja Sedlo, takođe se nalazi oštra i zelena Uvita greda (2199 mnv). Desno iznad puta nalaze se visoke i zelene padine Sljemena (2455 mnv). Nakon 3 km makadama i i dvije oštre serpentine, put stiže do prevoja Sedlo.

Kanjon Nevidio

Surov ali ipak lijep pejzaž masiva Durmitora ukrašen je biserom neobične ljepote i još neobičnijeg imena – Nevidio.

Kanjon Nevidio je dio rijeke Male Komarnice koja izvire u podnožju Durmitora, u mjestu Dobri do. Kanjon počinje u blizini magistralnog puta Šavnik – Žabljak, gdje se rijeka Komarnica gubi u uklesani ulaz između padina Durmitora i Vojnika i postaje „nedodirljiva“. Stanovnici ovog kraja Nevidio zovu još i Neviđbog. Samo ime na simboličan način govori o kanjonu: da ne možete vidjeti ono što ne može biti viđeno.

Poslije nekoliko ozbiljnih ali bezuspješnih pokušaja kanjon je konačno osvojen 1965. godine. U pokušaju da istraže ovaj posljednji netaknuti dio Evrope, članovi planinarskog društva „Javorak“ iz Nikšića (Crna Gora), skromno opremljeni ali naoružani upornošću i odlučnošću, ušli su u kanjon i pratili tok rijeke ( otprilike 3,5 km kolika je njena dužina) i naposlijetku prošli kroz njega.

Budući da slovi za najnepristupačniji i najnegostoljubiviji kanjon u Evropi, Nevidio je danas dostupan svim istinskim ljubiteljima prirode, avanturistima i adrenalinskim zavisnicima, spremnim da odgovore na sve izazove ovog misterioznog mjesta.

Visoki kameni zidovi  sprečavaju prodor sunčeve svjetlosti do samoga dna, i većina kanjona je u debeloj hladovini. Ova vječita borba svjetlosti i sjenki stvara nepovoljne uslove za bogatiju vegetaciju, ali takođe i „očistila“ teksturu stijena. Na mjestima na kojima se sunčevi zraci prelamaju kroz prizmu kristalno čiste vode i projektuju na kamenim zidovima, stvara se specifičan ambijent neke umjetničke galerije i ostaje vam da jednostavno uživate u predivnim slikama.

Za sve adrenalinske zavisnike postoji širok spektar aktivnosti od kojih se kanjoning sastoji – vrstu sporta koja ih je dovela pred kapiju kanjona Nevidio. Avantura se sastoji od penjanja, skakanja u uskomešanu vodu sa nekoliko metara visine, plivanje kroz uske tjesnace, ronjenje, spuštanje niz slapove i stijene sa ili bez konopaca i naravno sveprisutni adrenalin.

Kanjon Hrčavka

Kanjoni mogu biti ili izuzetno laki ili ekstremno teški, dok naglasak u sportu obično leži u estetici ili zabavi, prije nego na težini. Velika raznovrsnost ruta za kanjoning može se naći po cijelom svijetu i u njemu uživaju ljudi svih starosnih doba i nivoa vještine.

Između planinskog klanca planine Zelengore, na nadmorskoj visini od 1570 m, izvire rijeka Hrčavka. Ova rijeka pripada opštini Foča, preciznije NP Sutjeska, i sa svojim pritokama, na visini od 530m/nv uljeva se u rijeku Sutjesku.

Hrčavka je najveća pritoka Sutjeske i visinska razlika od njenog izvora do ušća u Sutjesku iznosi oko 1000 metara nadmorske visine.

Kanjon rijeke Hrčavke je jedan od posljednjih otkrivenih u Evropi i zbog svoje prirode je divlji i netaknut. Prolaz kroz kanjon trasiran je dvostrukom dužinom od oko 13 km i prolazak kroz njega može trajati između 4h – 6h.

Kanjon Hrčavke prekriven je sijenama sa obje strane visine i do 200m Želite li se okupati, budite spremni na staru ali čistu vodu.

Kanjon je sam po sebi zahtjevan i potrebno je koristiti planinarsku opremu, plivati i skakati sa stijena.

Osnovne informacije

Ukupna površina NP Durmitor iznosi 390 km2

Najviši vrh NP Durmitor je Bobotov kuk (2522 m/nv)

Podgorica (nalazi se u centralnom dijelu Crne Gore); Žabljak (nalazi se na sjeveru Crne Gore); Nikšić (nalazi se na zapadu Crne Gore)

Međunarodni aerodrom u Sarajevu (BiH); Međunarodni aerodrom u Podgorici (MNE); Međunarodni aerodrom u Dubrovniku (CRO)

Šta su o nama rekli naši gosti

Aleksandra
Aleksandra
2021-07-13
Verified
PRICELESS !!! We were delighted first time we came here, and second we were overwhelmed again. Encijan is arranged and clean but still wild, without exaggerating - a real fairy tale. Tara, one of the most beautiful river I have ever seen, here is unreal, almost like emerald. People and service were excellent all the time and we felt like home. Just imagine yourself deep in the highest river canyon in Europe , surrounded with untouched nature and peace. One is for sure, this atmosphere and scene you will never forget. Unique place and people and much more 🙂
Milana L
Milana L
2021-06-22
Verified
So great When I decided to go rafting with my boys and friends, I expected beauty, but now I was thrilled. The camp is beautiful. The service is top notch. Great food. A great skipper on rafting. I would recommend it to anyone who loves untouched nature, relaxing by the river and the chirping of birds and a real Tara experience. We will definitely come again.
Ivana Petkovic
Ivana Petkovic
2021-06-19
Verified
Raj za ljubitelje prirode Nestvarno mesto uz samu reku Taru! Prelepa priroda, neverovatna reka i boje koje okruzuju kamp. Ljubazno osoblje, raznovrsna i ukusna hrana! Profesionalni skiperi, osoblje na usluzi 24h. Domaćinska atmosfera i dobar provod! Sve preporuke!
Kristina K
Kristina K
2021-06-08
Verified
The most amazing place I have been going to this camp 4 years in a row now with my friends... This is the most amazing place, beautiful camp - like from the fairytale 🙂 Nature is unreal, view and the river also. Food in the camp is the best food we ever had, you can't buy this in any restaurant 🙂 Definitely we will be going again and make visits traditionally once a year at least!
Marko
Marko
2021-05-24
Verified
We'll be back Apsolutno bez ikakve zamerke na bilo šta. Domaćin je, pre svega, gospodin. Osoblje je prijatno, sve je laganica, bez ikakve frke i žurbe, što apsolutno i priliči ovakvom mestu. Stvoreno za opuštanje. Hrana je odlična, smeštaj i kućica u kojoj smo bili uredni i čisti. Definitivno se vraćamo, možda čak i jako brzo.
Darko D
Darko D
2021-05-23
Verified
Darko Odlicno mesto za odmor i beg od urbanog zivota... Rafting sa obucenim skiperima se pretvara u pravo zadovoljstvo posle prvog zaveslaja... Hrana preeedobra, usluga i atmosfera takodje... Vidimo se ponovo...
Dino Sehic
Dino Sehic
2020-09-08
Verified
Unforgettable rafting Beautiful nature, great hosts, delicious food, positive energy all around ... For true lovers of untouched nature and its hidden beauties on the way out of the Tara canyon, a camp that rests both soul and heart. Beautiful people who will welcome you and recharge your batteries with their positive energy. All in all, rafting to remember and a desire to come back again.
Jana T
Jana T
2020-08-25
Verified
Vraćaćemo se! Prvi put sam u Encijan došla kada sam imala 9 godina. 15 godina kasnije - i dalje se vraćam. Možda je dovoljno reći da se desilo da mi je pao rođendan na vikend kada smo u kampu i da gazda, kada je to saznao, angažovao ljude da mi donesu tortu u kanjon. Milan Šerpas i ekipa učine da svako ko dođe odluči da obavezno dođe još jednom, ili bar preporuči drugima da posete. Smeštaj je udoban i čist, Milan uvek vodi računa da na najbolji način rasporedi goste po njihovim potrebama. Smeštajne jedinice su od 3 do 7 kreveta, uglavnom bungalovi. Toalet i tuševi su odvojeni od jedinica, ali ih ima veliki broj te je čekanje zaista svedeno na minimum. Volela bih da dočaram oduševljenje moje ekipe hranom, ali ću ipak ostaviti da se još neko sam iznenadi. Bitno - raspon i izbor su ogromni, niko neće ostati gladan a i ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da jedete nešto iz tog izbora, oni vam uvek dodatno spreme nešto. A obradovaće vas i krofnama! Mesta za odmor i opuštanje ima i više nego dovoljno - od hamoka, preko ležaljki, stolova sa stolicama na više mesta u kampu. Vaše je samo da nađete šta vam se najviše sviđa. Spust niz reku je sjajan, nekad dinamičniji u zavisnosti od doba godine (jul-avgust je najniža i najmirnija voda; april-maj najviša i najbrža). Skiperi su jako iskusni i fenomenalni momci. Spust kao spust nije opasan što svedoči da sam ja išla sa 9 godina a moja sestra sa 5. Dobija se kompletna oprema i uz slušanje instrukcija koje daje skiper - nema opasnosti ni za najmlađe. Posle večere često bude svirka sa muzikom uživo, kamp ima svoje ozvučenje a vrlo često i gosti nose svoje zvučnike te može i da se proveseli uveče. Upaljena je logorska vatra, ceo kamp je osvetljen malim fenjerima te je ambijent uveče možda i lepši nego tokom dana. Za one koji bi ranije legali i žele kompletan mir preporučujem da traže smeštajne jedinice bliže toaletima a dalje od šanka/kuhinje/centralne vatre. Kamp se nalazi na samom početku dela koji je predviđen za spust i u tu tačku dolaze ljudi i iz ostalih kampova, tako da ne dozvolite da vas razočara što se najduže vozite dok drugi brže stižu. Vaša nagrada je da ujutru ne morate u opremi da se vozite do početne tačke, već samo sednete u čamac i krenuli ste. Šanse su da ćete na par dana zaboraviti obaveze i samo se isključiti od stresa. Dolazila sam sa mnogo ljudi u životu a dobila sam samo jednu zamerku: Što smo došli samo na tri dana?
Jasmina Miljkovic
Jasmina Miljkovic
2020-08-23
Verified
Nema bolje Već sedmi put smo muž i ja gosti ovog kampa, što govori o tome da li smo zadovoljni. A malo je reći da smo zadovoljni, jer ono što pruža ambijent, osoblje, kvalitet usluge i hrane retko gde se nalazi. Ovo mesto je naš privatni raj, beg od histerične svakodnevice i prilika za mentalni i fizički reset. Besprekoran domaćin, uvek zanimljivi gosti, a svaki sledeći dolazak je nova avantura koja pruža i više nego što očekujemo. Nema greške. Za svaku preporuku! Ivan i Jasmina Miljković, Beograd
Isidora Miljković
Isidora Miljković
2020-08-19
Verified
Mind-blowing! Not your average, generic camp! With all due respect to other camps, there's no comparison between Encijan and others! Location of the camp is unbeatable, untouched nature all around, beautiful cabins and common place that conform to surrounding nature and a view of magnificent turquoise Tara. The staff couldn't be more polite, they really make you feel taken care of. And the food is.. WOW! And if you have some special requests regarding your nutrition (vegetarian, vegan, gluten-free, etc.), you need not worry, all your wishes will be met with. August of 2020 was the second time I went to Encijan, first time with my family and this time with friends, so it's safe to say that this camp is perfect for everyone and for every occasion. And I had fun every time 🙂 In conclusion, I wholeheartedly recommend Encijan! ♥

Odaberite Vašu AVANTURU

Vodjeni našim dugogodišnjim iskustvom u oblasti outdoor turizma, u mogućnosti
smo ponuditi vam različite varijante naših mnogobrojinih i odlično koncipiranih
aranžmana, počevši od onih jednodnevnih pa sve do onih baziranih na višednevnim aktivnostima.

Bilo da ste adrenalinski zavisnik, ljubitelj prirode, istorije ili možda gurman – ne
brinite se, napravili smo programe koji će nadmašiti sva vaša očekivanja, u to smo
sigurni! Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i doživite jedno nezaboravno iskustvo sa nama!

Izbor je na vama 

  • Višednevni aranžmani su usklađeni i koncipirani za one koji imaju vremena da provedu par dana na našem kampu Encijan, u netaknutoj prirodi, i odaberu jednu ili više avanturističkih outdoor aktivnosti koje nudimo
  • U prolazu ste i nemate vremena ostati duže od jednog dana kod nas na kampu? Bez brige, za vas su tu naši jednodnevni aranžmani koji sadrže bogatu ponudu raznih outdoor aktivnosti i posjeta BiH gradovima.
  • Doživite zajedno sa nama čari BiH u jedinstvenoj desetodnevnoj avanturi, u kojoj ćemo posjetiti najljepše gradove u BiH i uživati u njenoj nestvarnoj prirodi, a sve to začiniti našim avanturističkim aktivnostima.
  • Za kompanije željne odmora i relaksacije u netaknutoj prirodi kreirali smo specijalne programe koji uključuju široku ponudu raznovrsnih aktivnosti i zadataka, koji traže od timova zajednički rad i da budu pozitivni svo vrijeme.

Atrakcije u našem regionu

Bosna i Hercegovina ima dosta toga za ponuditi kada je turizam u pitanju. Prekrasni
planinski predjeli, smaragdno zelena jezera, prelijepi pejzaži i živopisni gradovi.
Zapad i istok se susreću ovde, tako da ćete naučiti dosta o kulturi, tradiciji i ljudima.
Podijelite sa svojim prijateljima šta ste naučili o BiH, uz logorsku vatru na našem i vašem kampu Encijan.

Kada su u pitanju ture koje organizujemo, ovo su neke destinacije koje vam preporučujemo da posjetite

  • Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini kao i u ovom dijelu Evrope, i zasigurno najljepši i najraznovrsniji.
  • Ako tragate za jedinstvenom i nesvakidašnjom avanturom, usudite se da zakoračite u nepoznato i osjetite nalet adrenalina sa svakim novim bukom koji savladate...pođite sa nama u osvajanje najdubljeg kanjona u Evropi...
  • Kanjon Nevidio je jedan od posljednjih otkrivenih kanjona u Evropi koga krasi još uvijek nedovoljno istražena divlja ljepota i još neobičnije ime samoga kanjona.
  • Najljepša i najveća planina u Crnoj Gori koja je ujedno i nacionalni park. "Nacionalni park Durmitor" obuhvata planinski masiv Durmitora, kanjone rijeka Tare,Sušice, Drage i Komarnice i sa svojim živopisnim pejzažima od kojih zastaje dah istinsko je mjesto nestvarne ljepote

Dodatne informacije

Organska hrana

Na našem ampu Encijan spremamo tradicionalnu domaću kuhinju, po receptima naših baka, posve organsku, koju nudimo kao dio naših aranžmana. Ona je još jedan razlog zbog koga se veliki broj naših dugogodišnjih i zadovoljnih gostiju vraća svake godine na kamp. Veliki broj ukusnih jela domaće kuhinje sprema se na tradicionalan način i sa ljubavlju, u potpunosti koristeći svježe organske namirnice koje obezbjeđujemo iz lokalnih, zdravih seoskih sredina. Za trenutak, svaki novi zalogaj koji uzmete vodi vas u neku novu i pomalo zaboravljenu dimenziju, u vrijeme kada su vaše bake kuvale za vas. Naša domaća kuhinja je jedan od glavnih razloga zašto naši gosti odlučuju da dođu kod nas ponovo.

Pročitaj više
Smještaj

Kamp Encijan posjeduje kapacitet od 100 ležajeva, raspoređenih u 15 planinskih kolibica – bungalova. Sve kolibice su izgrađene u cjelosti od prirodnoh materijala, prozračne su i udobne, dok je namještaj u njima u potpunosti nov. Dvije planinske kuće – kolibe, koje takođe možete iznajmiti, ukupne su površine 55m2 svaka i je kompletno opremljena, počevši od namještaja, kupatila, kuhinje, prostranog dnevnog boravka u prizemlju i dvije spavaće sobe na spratu. Sanitarni čvorovi su opremljeni po svim standardima, besprijekorno čisti, sa dovoljnim brojem tuš-kabina i toplom vodom 24h, te u potpunosti zadovoljavaju potrebe naših gostiju tokom njihovog boravka na kampu.

Pročitaj više
Kako do nas?

Na graničnom prelazu Šćepam polje, kada predate vaša dokumenta graničnim policajcima, potrebno je da im naglasite da idete u kanjon Tare, na Brštanovicu. Kada završite sa prijavom na granici ( u slučaju da dolazite iz pravca BiH okrenete se na prelazu i vratite nekih 100 m nazad, a ako dolazite iz pravca Crne Gore, idete 100 m naprijed od graničnog prelaza), gdje skrećete desno sa glavnog puta na lokalni asfaltni put koji vas vodi do Brštanovice duž rijeke kanjona Tare. Za više informacija kako doći do nas, posjetite link ispod.

Pročitaj više