Suza Evrope

Rijeka Tara, jedinstveni smaragdno zeleni dragulj ovog dijela Evrope, nastaje spajanjem dvije male riječice, Opasnice i Veruše, podno planine Komovi u Crnoj Gori. Većim dijelom toka prolazi kroz Crnu Goru, dok posljednjih 40 km toka prolazi i kroz Bosnu i Hercegovinu, sve do mjesta zvanog Šćepan polje, mjesta gdje rijeke Tara i Piva stvaraju rijeku Drinu.

Svojim tokom kroz nepristupačne predjele surovog dinarskog krša, desetinama hiljada godina prosijecala je sebi put kroz planinske masive, i kao božji dar ovom podneblju ostavlia najljepši i najdublji kanjon u Evropi, i drugi po veličini u svijetu.

Rijeka Tara poznata je pod nadimkom „Suza Evrope“, zbog čistoće  vode koja se bezmalo može piti njenim cijelim tokom, vode koja vas osvježava i za koju kažu da je životvorna, koja svakim novim gutljajem okrepljuje dušu i tijelo.

Upravo iz toga razloga, zbog činjenice da predstavlja najveću rijeku bogatu pijaćom vodom u Evropi, te zbog diverziteta biljnoga i životinjskog svijeta koji nastanjuje sam kanjon Tare, stavljena je pod zaštitu UNESCO-a kao prirodno blago od vitalnog značaja za cijelu planetu.

Zbog svoje atraktivnosti i velikog broja bukova, posebno  u svom donjem toku, rijeka Tara predstavlja pravi izazovi i poslasticu za sve avanturiste i ljubitelje adrenalinskog sporta – raftinga. Na međunarodnoj rafting skali koja ocjenjuje atraktivnost neke rijeke na osnovu mnogobrojnih faktora Tara drži visoku ocjenu 3-5, što je bio i povod da smaragdnozelena ljepotica bude domaćin tri velika takmičenja, Evropskog prvenstva u raftingu 2005. godine, te Svjetskog prvenstva 2009. godine i 2022. godine, što joj samo po sebi daje kredibilitet među zaljubljenicima u ekstremne sportove i avanturistima da se okušaju u savladavanju njenih pjenušavih bukova.

Ako tragate za avanturom, mi u Encijanu smo spremni da je podijelimo sa vama, i da zajedno posjetimo našu lokalnu ljepoticu  rijeku Taru, i uživamo u njenoj očaravajućoj i jedinstvenoj prirodi.

Da li ste čuli za kanjon rijeke Tare?

Kanjon rijeke Tare: Najdublji kanjon u Evropi

Kanjon rijeke Tare dug je 149 km sa dubinom koja na nekim mjestima doseže i do 1300 m, i ujedno je najdublji i najoštriji kanjon u Evropi. Kanjon je još uvijek misterija sa preko 80 registrovanih pećina  koje još u potpunosti nisu istražene.

Drugi je najdublji kanjon u svijetu, poslije Velikog kanjona u Koloradu, USA. Kanjon Tare siječe Nacionalni park „Durmitor“ kao oštrica – stvarajući najdublji klanac u Evropi.

Prava je avantura kročiti u nepoznato, u divljinu, gdje još uvijek vladaju praistorijska pravila i zakon jačega.

Rafting avantura počinje na Žabljaku ispod čuvenog lučnog mosta na Đurđevića Tari, u sjevernom dijelu Crne Gore. Nalazi se na raskrsnici puteva za Mojkovac, Žabljak i Pljevlja, između sela Budečevica i Trešnjica. Njegovu visinu vam nećemo pominjati, samo ćemo reći da ako pogledate sa njega dole u bezdan, naš čamac će vam ličiti na orahovu ljusku sa par mrava u njoj.

Sa prvim zaveslajem, sa prvim  pređenim kilometrom imaćete priliku da osjetite i sami ono o čemu vam govorimo. U sljedeća tri dana imaćete dovoljno vremena za opuštajuće putovanje kroz kanjon, iskusićete mnoge stvari i obećavamo vam da ćete vidjeti prizore ljepote koji kao da nisu sa ovog svijeta. To se može jedino promjeniti iznenadnim adrenalinskim šokovima dok budemo prolazili kroz „pjenušave i ključajuće“ brzake. Proći ćemo pored Lazove stijene, najužeg prolaza u kanjonu, za koju legenda kaže da je prije mnogo vremena mladi čovjek po imenu Lazo, sa planine Durmitor, za opkladu skočio sa te stijene na drugu stranu rijeke (sama priča i opklada ne bi bile interesantne da nam neko nije šapnuo da Lazo nije znao da pliva).

No kada posjetite Bajlovića sige, ostaćete bez riječi i zaslijepljeni pred ljepotom stotina pećina koje su, u svojoj stoljetnoj simbiozi sa biljnim svijetom postale prekrivene mahovinom, stvarajući scene jedinstvene i nestvarne ljepote, ostavljajući na vas utisak koji ćete pamtiti cijeloga života i na trenutak vas odvesti u neko drugo vrijeme, na neku drugu planetu.

Na mjestu gdje rijeke Tara i Piva stvaraju rijeku Drinu nalazi se Šćepan polje, u blizini ruševina nekadašnjeg Šćepanovog grada, mjesta sa koga je Herceg Šćepan vladao ovim dijelom zemlje.

To je bogom dato mjesto, raj u malome ovde na Zemlji, kao da je stvoreno za odmor i uživanje.

Rijeka Tara, poznata i kao „suza Evrope“ jeste jedna velika prirodna i turistička atrakcija u cijelom regionu.

Rafting faze rijekom Tarom

Rafting cijelim tokom rijeke Tare

U gornjem dijelu kanjona startna pozicija za rafting je „Splavište“, koje se nalazi nedaleko od mosta na Đurđevića Tari i blizu turističkog centra Žabljak. Od početne tačke za rafting organizuju se ture kroz cijeli kanjon rijeke Tare,npr. rafting tura u kojoj prolazite cijeli plovni dio kanjona rijeke, počevši od Žabljaka pa do Šćepan polja. Zavisno od nivoa rijeke i godišnjeg doba kojim prolazimo kanjonom , takve ture obično traju dva do tri dana i uključuju noćenje u jednom od kampova koji se nalaze u kanjonu a to su Radovan luka ili kamp Encijan.

Rafting najatraktivnijim dijelom rijeke Tare

U donjem dielu kanjona startna pozicija za rafting nalazi se na Brštanovici. Lokacija se nalazi 15 km uzvodno od graničnog prelaza Šćepan polje u srcu kanjona , i tačno na mjestu gdje se nalazi naš kamp Encijan. Zbog atraktivnosti donjeg dijela kanjona i najveće koncentracije brzaka i bukova u njemu, ljubitelji avanture i svi ostali ljubitelji rijeka i prirode prolaze ovim dijelom.

Sama atraktivnost ove rafting dionice, koja se često naziva „Adrenalinska dionica“ kao i kredibilitet cijele rijeke Tare bili su glavni razlozi zboh kojih je ova rijeka bila domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu 2009. godine.

Koliko traje rafting Tarom? 

Rafting sam po sebi nikada ne traje vremenski isto i najviše zavisi od dionice koju izaberete, te od vremenskog perioda i mjeseca, nivoa vode i njene brzine. I zaista, ni jedan spust rijekom Tarom nije isti i svaki je priča za sebe. Dokaz za to je činjenica da najatraktivnija dionica od nekih 20 km dužine, od Brštanovice do Šćepan polja, u Maju se pređe za nekih 30-45 minuta, dok tokom Jula i Avgusta isti put pređete za 3, nekada i 4 sata.

Na vama je da izaberete kada i kojom dionicom želite ići na rafting, a na nama je da se pobrinemo da doživite nesvakidašnju avanturu. 

Osnovne informacije

Ukupna dužina iznosi 144 km (Crna Gora 133 km, Bosna i Hercegovina 40 km)

Dubina dostiže i do 1300 m u pojedinim dijelovima kanjona

Čuvena znamenitost je 100 m visok most na Đurđevića Tari

Foča (nalazi se u istočnoj Bosni i Hercegovini); Žabljak (nalazi se na sjeveru Crne Gore); Nikšić (nalazi se na zapadu Crne Gore); Sarajevo (nalazi se u centralnoj Bosni i Hercegovin); Trebinje (nalazi se na jugu Bosne i Hercegovine); Podgorica ( Nalazi se u centralnom dijelu Crne Gore); Mostar (nalazi se na jugu Bosne i Hercegovine)

Međunarodni aerodrom u Sarajevu (BiH); Međunarodni aerodrom u Podgorici (MNE); Međunarodni aerodrom u Dubrovniku (CRO)

Šta trebate znati o kanjonu

Kanjon Tare je zaštićena

svjetska baština UNESCO-a

Šta naši gosti kažu o nama

Aleksandra
Aleksandra
2021-07-13
Verified
PRICELESS !!! We were delighted first time we came here, and second we were overwhelmed again. Encijan is arranged and clean but still wild, without exaggerating - a real fairy tale. Tara, one of the most beautiful river I have ever seen, here is unreal, almost like emerald. People and service were excellent all the time and we felt like home. Just imagine yourself deep in the highest river canyon in Europe , surrounded with untouched nature and peace. One is for sure, this atmosphere and scene you will never forget. Unique place and people and much more 🙂
Milana L
Milana L
2021-06-22
Verified
So great When I decided to go rafting with my boys and friends, I expected beauty, but now I was thrilled. The camp is beautiful. The service is top notch. Great food. A great skipper on rafting. I would recommend it to anyone who loves untouched nature, relaxing by the river and the chirping of birds and a real Tara experience. We will definitely come again.
Ivana Petkovic
Ivana Petkovic
2021-06-19
Verified
Raj za ljubitelje prirode Nestvarno mesto uz samu reku Taru! Prelepa priroda, neverovatna reka i boje koje okruzuju kamp. Ljubazno osoblje, raznovrsna i ukusna hrana! Profesionalni skiperi, osoblje na usluzi 24h. Domaćinska atmosfera i dobar provod! Sve preporuke!
Kristina K
Kristina K
2021-06-08
Verified
The most amazing place I have been going to this camp 4 years in a row now with my friends... This is the most amazing place, beautiful camp - like from the fairytale 🙂 Nature is unreal, view and the river also. Food in the camp is the best food we ever had, you can't buy this in any restaurant 🙂 Definitely we will be going again and make visits traditionally once a year at least!
Marko
Marko
2021-05-24
Verified
We'll be back Apsolutno bez ikakve zamerke na bilo šta. Domaćin je, pre svega, gospodin. Osoblje je prijatno, sve je laganica, bez ikakve frke i žurbe, što apsolutno i priliči ovakvom mestu. Stvoreno za opuštanje. Hrana je odlična, smeštaj i kućica u kojoj smo bili uredni i čisti. Definitivno se vraćamo, možda čak i jako brzo.
Darko D
Darko D
2021-05-23
Verified
Darko Odlicno mesto za odmor i beg od urbanog zivota... Rafting sa obucenim skiperima se pretvara u pravo zadovoljstvo posle prvog zaveslaja... Hrana preeedobra, usluga i atmosfera takodje... Vidimo se ponovo...
Dino Sehic
Dino Sehic
2020-09-08
Verified
Unforgettable rafting Beautiful nature, great hosts, delicious food, positive energy all around ... For true lovers of untouched nature and its hidden beauties on the way out of the Tara canyon, a camp that rests both soul and heart. Beautiful people who will welcome you and recharge your batteries with their positive energy. All in all, rafting to remember and a desire to come back again.
Jana T
Jana T
2020-08-25
Verified
Vraćaćemo se! Prvi put sam u Encijan došla kada sam imala 9 godina. 15 godina kasnije - i dalje se vraćam. Možda je dovoljno reći da se desilo da mi je pao rođendan na vikend kada smo u kampu i da gazda, kada je to saznao, angažovao ljude da mi donesu tortu u kanjon. Milan Šerpas i ekipa učine da svako ko dođe odluči da obavezno dođe još jednom, ili bar preporuči drugima da posete. Smeštaj je udoban i čist, Milan uvek vodi računa da na najbolji način rasporedi goste po njihovim potrebama. Smeštajne jedinice su od 3 do 7 kreveta, uglavnom bungalovi. Toalet i tuševi su odvojeni od jedinica, ali ih ima veliki broj te je čekanje zaista svedeno na minimum. Volela bih da dočaram oduševljenje moje ekipe hranom, ali ću ipak ostaviti da se još neko sam iznenadi. Bitno - raspon i izbor su ogromni, niko neće ostati gladan a i ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da jedete nešto iz tog izbora, oni vam uvek dodatno spreme nešto. A obradovaće vas i krofnama! Mesta za odmor i opuštanje ima i više nego dovoljno - od hamoka, preko ležaljki, stolova sa stolicama na više mesta u kampu. Vaše je samo da nađete šta vam se najviše sviđa. Spust niz reku je sjajan, nekad dinamičniji u zavisnosti od doba godine (jul-avgust je najniža i najmirnija voda; april-maj najviša i najbrža). Skiperi su jako iskusni i fenomenalni momci. Spust kao spust nije opasan što svedoči da sam ja išla sa 9 godina a moja sestra sa 5. Dobija se kompletna oprema i uz slušanje instrukcija koje daje skiper - nema opasnosti ni za najmlađe. Posle večere često bude svirka sa muzikom uživo, kamp ima svoje ozvučenje a vrlo često i gosti nose svoje zvučnike te može i da se proveseli uveče. Upaljena je logorska vatra, ceo kamp je osvetljen malim fenjerima te je ambijent uveče možda i lepši nego tokom dana. Za one koji bi ranije legali i žele kompletan mir preporučujem da traže smeštajne jedinice bliže toaletima a dalje od šanka/kuhinje/centralne vatre. Kamp se nalazi na samom početku dela koji je predviđen za spust i u tu tačku dolaze ljudi i iz ostalih kampova, tako da ne dozvolite da vas razočara što se najduže vozite dok drugi brže stižu. Vaša nagrada je da ujutru ne morate u opremi da se vozite do početne tačke, već samo sednete u čamac i krenuli ste. Šanse su da ćete na par dana zaboraviti obaveze i samo se isključiti od stresa. Dolazila sam sa mnogo ljudi u životu a dobila sam samo jednu zamerku: Što smo došli samo na tri dana?
Jasmina Miljkovic
Jasmina Miljkovic
2020-08-23
Verified
Nema bolje Već sedmi put smo muž i ja gosti ovog kampa, što govori o tome da li smo zadovoljni. A malo je reći da smo zadovoljni, jer ono što pruža ambijent, osoblje, kvalitet usluge i hrane retko gde se nalazi. Ovo mesto je naš privatni raj, beg od histerične svakodnevice i prilika za mentalni i fizički reset. Besprekoran domaćin, uvek zanimljivi gosti, a svaki sledeći dolazak je nova avantura koja pruža i više nego što očekujemo. Nema greške. Za svaku preporuku! Ivan i Jasmina Miljković, Beograd
Isidora Miljković
Isidora Miljković
2020-08-19
Verified
Mind-blowing! Not your average, generic camp! With all due respect to other camps, there's no comparison between Encijan and others! Location of the camp is unbeatable, untouched nature all around, beautiful cabins and common place that conform to surrounding nature and a view of magnificent turquoise Tara. The staff couldn't be more polite, they really make you feel taken care of. And the food is.. WOW! And if you have some special requests regarding your nutrition (vegetarian, vegan, gluten-free, etc.), you need not worry, all your wishes will be met with. August of 2020 was the second time I went to Encijan, first time with my family and this time with friends, so it's safe to say that this camp is perfect for everyone and for every occasion. And I had fun every time 🙂 In conclusion, I wholeheartedly recommend Encijan! ♥

Odaberite svoju AVANTURU

Vodjeni našim dugogodišnjim iskustvom u oblasti outdoor turizma, u mogućnosti smo ponuditi vam različite varijante naših mnogobrojinih i odlično koncipiranih aranžmana, počevši od onih jednodnevnih pa sve do onih baziranih na višednevnim aktivnostima.

Bilo da ste adrenalinski zavisnik, ljubitelj prirode, istorije ili možda gurman – ne brinite se, napravili smo programe koji će nadmašiti sva vaša očekivanja, u to smo sigurni! Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i doživite jedno nezaboravno iskustvo sa nama!

Izbor je na vama

  • Aranžman koji u sebi nudi posjetu Nacionalnom parku Sutjeska, prašumi Perućici, rafting rijekom Tarom i, kao kruna svega toga, uživanje u pogledu sa vrha najviše planine u BiH.
  • Hajking tura kroz jednu od posljednjih preostalih prašuma u Evropi. Jeep i foto safari kroz Nacionalni park Sutjeska u kombinaciji sa raftingom na rijeci Tari.
  • Iskusite rafting i doživite dvije opuštene noći u samom srcu kanjona! Aranžman za one koji ne žure i žele provesti još jedno veče u kampu nakon rafting avanture, i krenu na put kući potpuno odmorni.
  • Trekking tura najljepšim dijelom NP Sutjeska, posjeta prašumi Perućici, platou Prijevora i kupanje u smaragdnozelenom Trnovačkom jezeru, u podnožju Maglića, i sve to u kombinaciji sa raftingom rijekom Tarom.

Atrakcije u našem regionu

Bosna i Hercegovina ima dosta toga za ponuditi kada je turizam u pitanju. Prekrasni planinski predjeli, smaragdno zelena jezera, prelijepi pejzaži i živopisni gradovi. Zapad i istok se susreću ovde, tako da ćete naučiti dosta o kulturi, tradiciji i ljudima. Podijelite sa svojim prijateljima šta ste naučili o BiH, uz logorsku vatru na našem i vašem kampu Encijan. Kada su u pitanju ture koje organizujemo, ovo su neke destinacije koje vam preporučujemo da posjetite:

  • Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini kao i u ovom dijelu Evrope, i zasigurno najljepši i najraznovrsniji.
  • Ako tragate za jedinstvenom i nesvakidašnjom avanturom, usudite se da zakoračite u nepoznato i osjetite nalet adrenalina sa svakim novim bukom koji savladate...pođite sa nama u osvajanje najdubljeg kanjona u Evropi...
  • Kanjon Nevidio je jedan od posljednjih otkrivenih kanjona u Evropi koga krasi još uvijek nedovoljno istražena divlja ljepota i još neobičnije ime samoga kanjona.
  • Najljepša i najveća planina u Crnoj Gori koja je ujedno i nacionalni park. "Nacionalni park Durmitor" obuhvata planinski masiv Durmitora, kanjone rijeka Tare,Sušice, Drage i Komarnice i sa svojim živopisnim pejzažima od kojih zastaje dah istinsko je mjesto nestvarne ljepote

Dodatne informacije

Organska hrana

Na našem ampu Encijan spremamo tradicionalnu domaću kuhinju, po receptima naših baka, posve organsku, koju nudimo kao dio naših aranžmana. Ona je još jedan razlog zbog koga se veliki broj naših dugogodišnjih i zadovoljnih gostiju vraća svake godine na kamp. Veliki broj ukusnih jela domaće kuhinje sprema se na tradicionalan način i sa ljubavlju, u potpunosti koristeći svježe organske namirnice koje obezbjeđujemo iz lokalnih, zdravih seoskih sredina. Za trenutak, svaki novi zalogaj koji uzmete vodi vas u neku novu i pomalo zaboravljenu dimenziju, u vrijeme kada su vaše bake kuvale za vas. Naša domaća kuhinja je jedan od glavnih razloga zašto naši gosti odlučuju da dođu kod nas ponovo.

Pročitaj više
Smještaj

Kamp Encijan posjeduje kapacitet od 100 ležajeva, raspoređenih u 15 planinskih kolibica – bungalova. Sve kolibice su izgrađene u cjelosti od prirodnoh materijala, prozračne su i udobne, dok je namještaj u njima u potpunosti nov. Dvije planinske kuće – kolibe, koje takođe možete iznajmiti, ukupne su površine 55m2 svaka i je kompletno opremljena, počevši od namještaja, kupatila, kuhinje, prostranog dnevnog boravka u prizemlju i dvije spavaće sobe na spratu. Sanitarni čvorovi su opremljeni po svim standardima, besprijekorno čisti, sa dovoljnim brojem tuš-kabina i toplom vodom 24h, te u potpunosti zadovoljavaju potrebe naših gostiju tokom njihovog boravka na kampu.

Pročitaj više
Kako do nas?

Na graničnom prelazu Šćepam polje, kada predate vaša dokumenta graničnim policajcima, potrebno je da im naglasite da idete u kanjon Tare, na Brštanovicu. Kada završite sa prijavom na granici ( u slučaju da dolazite iz pravca BiH okrenete se na prelazu i vratite nekih 100 m nazad, a ako dolazite iz pravca Crne Gore, idete 100 m naprijed od graničnog prelaza), gdje skrećete desno sa glavnog puta na lokalni asfaltni put koji vas vodi do Brštanovice duž rijeke kanjona Tare. Za više informacija kako doći do nas, posjetite link ispod.

Pročitaj više