Glavni grad Bosne i Hercegovine

Sarajevo je glavni, a ujedno i najveći grad Bosne i Hercegovine, smješten u Sarajevskoj kotlini, okružen planinama, grad koji leži na rijekama Bosni i Miljacki.

Sarajevo je politički, ekonomski i kulturni centar Bosne i Hercegovine, te značajan kulturni centar na samom Balkanu, sa svojim dobro poznatim uticajem na muziku, film, književnost, slikarstvo, itd.

Zbog svoje duge i bogate istorije religijskog naslijeđa, Sarajevo često nazivaju i „Balkanski Jerusalim“, i jedan je od rijetkih gradova u Evropi koji ima katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu,džamiju te sinagogu i to u okviru jednog kvarta. i jedan je od rijetkih gradova u Evropi koji ima katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu,džamiju te sinagogu, i to u okviru jednog kvarta.

1984. godine Sarajevo je bilo domaćin XIV zimskih olimpijskih igara, koje su se održavale od 8. – 19. Februara na planinama koje ga okružuju, ali i u samom gradu.

Sarajevo je grad sa dušom, i da biste osjetili tu dušu grada, najbolje je da dođete i posjetitie ga i uvjerite se sami u to.

Stari dio grada – Baščaršija

Baščaršija je staro sarajevsko pazarište, a ujedno i istorijski i kulturni centar grada. S pravom možemo reći da je Baščaršija srce i duša grada, mjesto gdje se i dan danas skuplja najviše lokalnog stanovništva. Sagrađena je u XV vijeku kada je Isa-Beg Isaković osnovao grad Riječ baščaršija izvedenica je iz turskog jezika. Jedinstvena je po svom ambijentu i živosti, te poznata po mnogobrojnim zanatskim radnjama, prodavnicama suvenira te restoranima tradicionalne kuhinje. Jedno od najposjećenijih i najpoznatijih mjesta na Baščaršiji je Sebilj, simbol grada Sarajeva, a neizostavna je atrakcija zbog svojih golubova koji su tu nastaljeni tokom čitave godine.

Šta posjetiti

Posjetite Gazi Husrev-begovu džamiju

Gazi Husrev-begova džamija nalazi se u gradu Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Izgrađena u 16. vijeku, najveća je istorijska džamija u Bosni i Hercegovini i jedna od najreprezentativnijih osmanskih građevina na Balkanu. Kao centralna sarajevska džamija od dana izgradnje, danas služi i kao glavna džematska džamija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Nalazi se u naselju Baščaršija. Džamija ima i javni šadrvan, česmu za ritualno pranje, otvoreni prostor za molitvu, islamsku knjižaru i Gazi Husrev-begov mezar.

Posjetite Vijećnicu (Gradska vijećnica)

Vijećnica je najekstravagantnija građevina sagrađena za vrijeme austrougarske okupacije. Predstavlja susret civilizacija Istoka i Zapada. Danas se u zgradi nalaze nacionalna i univerzitetska biblioteka.

Prošetajte Latinskim mostom

Latinski most je stari osmanski most izgrađen na rijeci Miljacki. Sjeverni kraj mosta bio je mjesto atentata na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda od strane Gavrila Principa 1914. godine, i taj događaj se u istoriji navodi kao uzrok Prvog svjetskog rata. U muzej možete pronaći dokumente koji svjedoče o događajima tog dana.

Obiđite Morića Han

Morića Han je han izvorno izgrađen 1551. godine u Sarajevu,za vrijeme Osmanskog carstva. Nakon požara 1697. godine obnovljena je u sadašnjem obliku. Morića Han je jedan od objekata koji je finansirala i koji je pripadao Gazi Husrev-begovoj zadužbini. To je jedini sačuvani han u Sarajevu, nalazi se na Baščaršiji, ulica Sarači, u Starom Gradu.

Obiđite Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej BiH osnovan je 1888. godine, iako prvobitno ideja o njegovom osnivanju seže oko 1850 godine. Godine 1913. zgradu muzeja je proširio češki arhitekt Karel Pařík koji je projektovao strukturu od četiri simetrična paviljona sa fasadom u stilu italijanske renesanse. Četiri paviljona sadrže odeljenja za arheologiju, etnologiju, prirodne nauke i biblioteku. Nakon što je nekoliko godina bio zatvoren zbog teškog oštećenja u nedavnom ratu, muzej je ponovo otvoren i u procesu je postavljanja novih i već postojećih izložbi. Posjeduje biblioteku sa 162.000 knjiga.

Provjerite vrijeme na Sarajevskoj sahat kuli

Jedini sat koji pokazuje vrijeme po lunarnom kalendaru, Sahat-kula, visoka 30 metara, najviša je u cijeloj Bosni a datira iz 17. vijeka kada ju je podigao Gazi Husrev-beg uz džamiju koja takođe nosi njegovo ime. Kula ima stepenište sa 76 drvenih stepenica raspoređenih u kvadrat, i prikazuje vrijeme na sve 4 strane.

Sa Avazovog tornja pogledajte cijeli grad

Ako želite da vidite cijeli grad, posjetite Avaz Twist tower, sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Sarajevo sa njegovog 36. sprata. To je najviši neboder na Balkanu i najbolje mjesto za razgledanje grada. Pogled je živopisan i oduzima dah. 

Sarajevo - Glavni grad Bosne i Hercegovine

Vrelo Bosne

Vrelo rijeke Bosne je turistička atrakcija koja se nalazi na periferiji Sarajeva (opština Ilidža). Jedinstven spoj urbanog okruženja i netaknute prirode koju preporučujemo da posjetite. Vrelo se sastoji od nekoliko malih ostrva koja su omeđena mostovima preko potoka koji formiraju rijeku Bosnu, jednu od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko ste ljubitelj prirode i prekrasnih krajolika, ovo mjesto je nezaobilazno ako posjetite Sarajevo ili Bosnu i Hercegovinu. Temperatura vode tokom ljeta čini zrak ugodnim. Bujna vegetacija i lagani povjetarac sa Igmana pružiće vam ugodan osjećaj koji je nezaboravan. Takođe imate priliku da se sa fijakerom provozate kroz aleju drveća, a tu su i druge zanimljive atrakcije kao što su restorani i igrališta za djecu, banje, arheološka nalazišta i nekropole u selu Vrutci, kao i austrougarske vile. Pored ovih zanimljivosti izvora rijeke Bosne za posjetu, još uvijek možete osjetiti neizbježni dah netaknute prirode.

Jahorina planina

Olimpijsko odmaralište Jahorina jedno je od najpopularnijih zimskih odmarališta. Nalazi se 30 km istočno od Sarajeva. Za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine bio je mjesto održavanja slalomskih i veleslalomskih takmičenja. Planina Jahorina prava je zimska zemlja čuda, a takođe je i idealna ljetna destinacija za ljude koji uživaju u prekrasnoj prirodi, svježem planinskom vazduhu, gustim šumama i zelenim travnjacima. Tokom zime  Jahorina je idilična destinacija za odmor sa svojom kombinacijom sniježnog pokrivača, čistog plavog neba i svježeg planinskog zraka.

Posjetite selo Lukomir

Lukomir je posljednje pravo bosansko selo i nalazi se u blizini planine Bjelašnice. U ovom selu život je ostao onakav kakav je bio prije 100 godina. Stećci (srednjovjekovni nadgrobni spomenici) su dokaz da je naselje postojalo i prije nekoliko vijekova te potvrđuju tvrdnju da su sadašnji stanovnici sela potomci hercegovačkih stočarskih nomada. Odlikuju ga jedinstvena arhitektura i ukusna hrana koja se priprema po tradicionalnim receptima mještana.

Tradicionalna hrana u Sarajevu

Tradicionalna hrana u sarajevu

Građani Bosne i Hercegovine istinski uživaju u ukusnoj i zdravoj hrani i piću. Tradicionalna hrana se često priprema sa mesom, a obroci su obilni i ukusni. Meso je izuzetnog kvaliteta, često organsko i dobro pripremljeno.

Kada putujete u Bosnu i Hercegovinu, potrudite se probate i da uživate u njenim tradicionalnim jelima. Hrana u Bosni i Hercegovini zaokružuje ponudu balkanskih jela i ima ponešto za svakog putnika, bilo da volite dobar odrezak ili ste isključivo vegetarijanac.

Ako volite jela od mesa i krompira, bićete oduševljeni opcijama koje ćete pronaći za izbor jela u Bosni i Hercegovini. Sarajevo je raj za ljubitelje mesa i prepuno je malih kafića i restorana koji nude ćevape, tradicionalne mini kobasice od mljevenog mesa koje se služe sa ukusnim somunima. Mjesta gdje se služe poznata su kao ćevabdžinice i svaka ima svoje ime.

Bez obzira šta naručite u Bosni i Hercegovini, u gotovo svim slučajevima će vam biti serviran hljeb koji se u Bosni tradicionalno konzumira u velikim količinama. Supa i salata su takođe uobičajena jela koja čine kompletan obrok u Bosni.

Deserti su ukusni i dobri, jer se većina pravi od domaćih proizvoda. Tradicionalni slatkiši iz Bosne i Hercegovine su baklava, kadaif, ružice i tufahije.

 Crna kafa je neizbježna u Bosni i Hercegovini, kao i sam ritual njenog ispijanja i uživanja sa prijateljima i poznanicima.

Najčešće i najpopularnije domaće žestoko alkoholno piće je rakija šljivovica, a konzumiraju se i druge rakije od domaćeg voća: rakija od trešnje, jabuke, kruške, itd.

Osnovne informacije

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine

Glavni grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo. Gradsko područje Sarajeva, uključujući Kanton Sarajevo, Istočno Sarajevo i okolne opštine, dom je za 555,210 stanovnika.

Foča (Istočna BiH), Mostar (Jug BiH)

Međunarodni aerodrom u Sarajevu (BiH); Međunarodni aerodrom u Podgorici (MNE); Međunarodni aerodrom u Dubrovniku (CRO)

Šta su o nama rekli naši gosti

Aleksandra
Aleksandra
2021-07-13
Verified
PRICELESS !!! We were delighted first time we came here, and second we were overwhelmed again. Encijan is arranged and clean but still wild, without exaggerating - a real fairy tale. Tara, one of the most beautiful river I have ever seen, here is unreal, almost like emerald. People and service were excellent all the time and we felt like home. Just imagine yourself deep in the highest river canyon in Europe , surrounded with untouched nature and peace. One is for sure, this atmosphere and scene you will never forget. Unique place and people and much more 🙂
Milana L
Milana L
2021-06-22
Verified
So great When I decided to go rafting with my boys and friends, I expected beauty, but now I was thrilled. The camp is beautiful. The service is top notch. Great food. A great skipper on rafting. I would recommend it to anyone who loves untouched nature, relaxing by the river and the chirping of birds and a real Tara experience. We will definitely come again.
Ivana Petkovic
Ivana Petkovic
2021-06-19
Verified
Raj za ljubitelje prirode Nestvarno mesto uz samu reku Taru! Prelepa priroda, neverovatna reka i boje koje okruzuju kamp. Ljubazno osoblje, raznovrsna i ukusna hrana! Profesionalni skiperi, osoblje na usluzi 24h. Domaćinska atmosfera i dobar provod! Sve preporuke!
Kristina K
Kristina K
2021-06-08
Verified
The most amazing place I have been going to this camp 4 years in a row now with my friends... This is the most amazing place, beautiful camp - like from the fairytale 🙂 Nature is unreal, view and the river also. Food in the camp is the best food we ever had, you can't buy this in any restaurant 🙂 Definitely we will be going again and make visits traditionally once a year at least!
Marko
Marko
2021-05-24
Verified
We'll be back Apsolutno bez ikakve zamerke na bilo šta. Domaćin je, pre svega, gospodin. Osoblje je prijatno, sve je laganica, bez ikakve frke i žurbe, što apsolutno i priliči ovakvom mestu. Stvoreno za opuštanje. Hrana je odlična, smeštaj i kućica u kojoj smo bili uredni i čisti. Definitivno se vraćamo, možda čak i jako brzo.
Darko D
Darko D
2021-05-23
Verified
Darko Odlicno mesto za odmor i beg od urbanog zivota... Rafting sa obucenim skiperima se pretvara u pravo zadovoljstvo posle prvog zaveslaja... Hrana preeedobra, usluga i atmosfera takodje... Vidimo se ponovo...
Dino Sehic
Dino Sehic
2020-09-08
Verified
Unforgettable rafting Beautiful nature, great hosts, delicious food, positive energy all around ... For true lovers of untouched nature and its hidden beauties on the way out of the Tara canyon, a camp that rests both soul and heart. Beautiful people who will welcome you and recharge your batteries with their positive energy. All in all, rafting to remember and a desire to come back again.
Jana T
Jana T
2020-08-25
Verified
Vraćaćemo se! Prvi put sam u Encijan došla kada sam imala 9 godina. 15 godina kasnije - i dalje se vraćam. Možda je dovoljno reći da se desilo da mi je pao rođendan na vikend kada smo u kampu i da gazda, kada je to saznao, angažovao ljude da mi donesu tortu u kanjon. Milan Šerpas i ekipa učine da svako ko dođe odluči da obavezno dođe još jednom, ili bar preporuči drugima da posete. Smeštaj je udoban i čist, Milan uvek vodi računa da na najbolji način rasporedi goste po njihovim potrebama. Smeštajne jedinice su od 3 do 7 kreveta, uglavnom bungalovi. Toalet i tuševi su odvojeni od jedinica, ali ih ima veliki broj te je čekanje zaista svedeno na minimum. Volela bih da dočaram oduševljenje moje ekipe hranom, ali ću ipak ostaviti da se još neko sam iznenadi. Bitno - raspon i izbor su ogromni, niko neće ostati gladan a i ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da jedete nešto iz tog izbora, oni vam uvek dodatno spreme nešto. A obradovaće vas i krofnama! Mesta za odmor i opuštanje ima i više nego dovoljno - od hamoka, preko ležaljki, stolova sa stolicama na više mesta u kampu. Vaše je samo da nađete šta vam se najviše sviđa. Spust niz reku je sjajan, nekad dinamičniji u zavisnosti od doba godine (jul-avgust je najniža i najmirnija voda; april-maj najviša i najbrža). Skiperi su jako iskusni i fenomenalni momci. Spust kao spust nije opasan što svedoči da sam ja išla sa 9 godina a moja sestra sa 5. Dobija se kompletna oprema i uz slušanje instrukcija koje daje skiper - nema opasnosti ni za najmlađe. Posle večere često bude svirka sa muzikom uživo, kamp ima svoje ozvučenje a vrlo često i gosti nose svoje zvučnike te može i da se proveseli uveče. Upaljena je logorska vatra, ceo kamp je osvetljen malim fenjerima te je ambijent uveče možda i lepši nego tokom dana. Za one koji bi ranije legali i žele kompletan mir preporučujem da traže smeštajne jedinice bliže toaletima a dalje od šanka/kuhinje/centralne vatre. Kamp se nalazi na samom početku dela koji je predviđen za spust i u tu tačku dolaze ljudi i iz ostalih kampova, tako da ne dozvolite da vas razočara što se najduže vozite dok drugi brže stižu. Vaša nagrada je da ujutru ne morate u opremi da se vozite do početne tačke, već samo sednete u čamac i krenuli ste. Šanse su da ćete na par dana zaboraviti obaveze i samo se isključiti od stresa. Dolazila sam sa mnogo ljudi u životu a dobila sam samo jednu zamerku: Što smo došli samo na tri dana?
Jasmina Miljkovic
Jasmina Miljkovic
2020-08-23
Verified
Nema bolje Već sedmi put smo muž i ja gosti ovog kampa, što govori o tome da li smo zadovoljni. A malo je reći da smo zadovoljni, jer ono što pruža ambijent, osoblje, kvalitet usluge i hrane retko gde se nalazi. Ovo mesto je naš privatni raj, beg od histerične svakodnevice i prilika za mentalni i fizički reset. Besprekoran domaćin, uvek zanimljivi gosti, a svaki sledeći dolazak je nova avantura koja pruža i više nego što očekujemo. Nema greške. Za svaku preporuku! Ivan i Jasmina Miljković, Beograd
Isidora Miljković
Isidora Miljković
2020-08-19
Verified
Mind-blowing! Not your average, generic camp! With all due respect to other camps, there's no comparison between Encijan and others! Location of the camp is unbeatable, untouched nature all around, beautiful cabins and common place that conform to surrounding nature and a view of magnificent turquoise Tara. The staff couldn't be more polite, they really make you feel taken care of. And the food is.. WOW! And if you have some special requests regarding your nutrition (vegetarian, vegan, gluten-free, etc.), you need not worry, all your wishes will be met with. August of 2020 was the second time I went to Encijan, first time with my family and this time with friends, so it's safe to say that this camp is perfect for everyone and for every occasion. And I had fun every time 🙂 In conclusion, I wholeheartedly recommend Encijan! ♥

Odaberite Vašu AVANTURU

Vodjeni našim dugogodišnjim iskustvom u oblasti outdoor turizma, u mogućnosti
smo ponuditi vam različite varijante naših mnogobrojinih i odlično koncipiranih
aranžmana, počevši od onih jednodnevnih pa sve do onih baziranih na višednevnim aktivnostima.

Bilo da ste adrenalinski zavisnik, ljubitelj prirode, istorije ili možda gurman – ne
brinite se, napravili smo programe koji će nadmašiti sva vaša očekivanja, u to smo
sigurni! Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i doživite jedno nezaboravno iskustvo sa nama!

Izbor je na vama 

  • Višednevni aranžmani su usklađeni i koncipirani za one koji imaju vremena da provedu par dana na našem kampu Encijan, u netaknutoj prirodi, i odaberu jednu ili više avanturističkih outdoor aktivnosti koje nudimo
  • U prolazu ste i nemate vremena ostati duže od jednog dana kod nas na kampu? Bez brige, za vas su tu naši jednodnevni aranžmani koji sadrže bogatu ponudu raznih outdoor aktivnosti i posjeta BiH gradovima.
  • Doživite zajedno sa nama čari BiH u jedinstvenoj desetodnevnoj avanturi, u kojoj ćemo posjetiti najljepše gradove u BiH i uživati u njenoj nestvarnoj prirodi, a sve to začiniti našim avanturističkim aktivnostima.
  • Za kompanije željne odmora i relaksacije u netaknutoj prirodi kreirali smo specijalne programe koji uključuju široku ponudu raznovrsnih aktivnosti i zadataka, koji traže od timova zajednički rad i da budu pozitivni svo vrijeme.

Atrakcije u našem regionu

Bosna i Hercegovina ima dosta toga za ponuditi kada je turizam u pitanju. Prekrasni
planinski predjeli, smaragdno zelena jezera, prelijepi pejzaži i živopisni gradovi.
Zapad i istok se susreću ovde, tako da ćete naučiti dosta o kulturi, tradiciji i ljudima.
Podijelite sa svojim prijateljima šta ste naučili o BiH, uz logorsku vatru na našem i vašem kampu Encijan.

Kada su u pitanju ture koje organizujemo, ovo su neke destinacije koje vam preporučujemo da posjetite

  • Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini kao i u ovom dijelu Evrope, i zasigurno najljepši i najraznovrsniji.
  • Ako tragate za jedinstvenom i nesvakidašnjom avanturom, usudite se da zakoračite u nepoznato i osjetite nalet adrenalina sa svakim novim bukom koji savladate...pođite sa nama u osvajanje najdubljeg kanjona u Evropi...
  • Kanjon Nevidio je jedan od posljednjih otkrivenih kanjona u Evropi koga krasi još uvijek nedovoljno istražena divlja ljepota i još neobičnije ime samoga kanjona.
  • Najljepša i najveća planina u Crnoj Gori koja je ujedno i nacionalni park. "Nacionalni park Durmitor" obuhvata planinski masiv Durmitora, kanjone rijeka Tare,Sušice, Drage i Komarnice i sa svojim živopisnim pejzažima od kojih zastaje dah istinsko je mjesto nestvarne ljepote

Dodatne informacije

Organska hrana

Na našem ampu Encijan spremamo tradicionalnu domaću kuhinju, po receptima naših baka, posve organsku, koju nudimo kao dio naših aranžmana. Ona je još jedan razlog zbog koga se veliki broj naših dugogodišnjih i zadovoljnih gostiju vraća svake godine na kamp. Veliki broj ukusnih jela domaće kuhinje sprema se na tradicionalan način i sa ljubavlju, u potpunosti koristeći svježe organske namirnice koje obezbjeđujemo iz lokalnih, zdravih seoskih sredina. Za trenutak, svaki novi zalogaj koji uzmete vodi vas u neku novu i pomalo zaboravljenu dimenziju, u vrijeme kada su vaše bake kuvale za vas. Naša domaća kuhinja je jedan od glavnih razloga zašto naši gosti odlučuju da dođu kod nas ponovo.

Pročitaj više
Smještaj

Kamp Encijan posjeduje kapacitet od 100 ležajeva, raspoređenih u 15 planinskih kolibica – bungalova. Sve kolibice su izgrađene u cjelosti od prirodnoh materijala, prozračne su i udobne, dok je namještaj u njima u potpunosti nov. Dvije planinske kuće – kolibe, koje takođe možete iznajmiti, ukupne su površine 55m2 svaka i je kompletno opremljena, počevši od namještaja, kupatila, kuhinje, prostranog dnevnog boravka u prizemlju i dvije spavaće sobe na spratu. Sanitarni čvorovi su opremljeni po svim standardima, besprijekorno čisti, sa dovoljnim brojem tuš-kabina i toplom vodom 24h, te u potpunosti zadovoljavaju potrebe naših gostiju tokom njihovog boravka na kampu.

Pročitaj više
Kako do nas?

Na graničnom prelazu Šćepam polje, kada predate vaša dokumenta graničnim policajcima, potrebno je da im naglasite da idete u kanjon Tare, na Brštanovicu. Kada završite sa prijavom na granici ( u slučaju da dolazite iz pravca BiH okrenete se na prelazu i vratite nekih 100 m nazad, a ako dolazite iz pravca Crne Gore, idete 100 m naprijed od graničnog prelaza), gdje skrećete desno sa glavnog puta na lokalni asfaltni put koji vas vodi do Brštanovice duž rijeke kanjona Tare. Za više informacija kako doći do nas, posjetite link ispod.

Pročitaj više