Naša priča

Kako je sve počelo

Encijan Adventure Team počeo je, davne 2002. godine, pružati usluge raftinga rijekom Tarom svima onima željnim avanture. Mali broj članova, kao osnivača kompanije, krenuo je na jednostavnu misiju da pruže priliku onima koji traže avanturu da osjete prirodna čuda kanjona rijeke Tare i raftinga na njoj .  

Razmišljajući o raftingu kao adrenalinskom sportu, jednostavno smo slijedili stazu koju su prije nas sredinom XX vijeka utabali šumski radnici, popularni „rafteri“, koji su spuštali trupce stabala rijekom Tarom na improvizovanim splavovima. U početku je to bio svakodnevni posao, veoma rizičan, i nije imao nikakve poveznice sa turizmom, niti su adrenalinski turisti dolazili na rijeku. „Rafteri“ su u neku ruku pioniri i začetnici onoga što danas nazivamo rafting. Njihov avanturistički duh i ljubav prema rijeci i kanjonu nekoliko decenija kasnije pokrenuo je i prve entuzijaste koji su omogućili turistima i ljubiteljima adrenalinskog sporta da osjete čari raftinga bijelom i divljom rijekom, i ta priča traje i dan danas…

U samom srcu kanjona rijeke Tare, kilometrima daleko od civilizacije i tekovina modernog života, na najatraktivnijem dijelu rijeke i polaznoj tački za rafting , u mjestu zvanom Brštanovica, smješten je jedan od najljepših kampova i jedini na BiH strani – Kamp Encijan.

Encijan nije samo kamp. Za zaljubljenike u netaknutu prirodu i za one koji vole avanturu, za one koji žele odmor i bijeg od civilizacije, Encijan predstavlja jednu od posljednjih oaza mira u prirodi, netaknutu i divlju, i rado i često joj se vraćaju.

Encijan avanturistički tim

Encijan Adventure Team je jedna od najiskusnijih ekipa u kanjonu rijeke Tare. Uvijek smo tu za vas i znamo kako da vi i vaše društvo doživite nezaboravno iskustvo družeći se sa nama. Naš lider ekipe, popularni Sherpa, uvijek postavlja visoke standarde u organizaciji , počevši od organizacije samoga kampa, kvaliteta opreme i rekvizita za rafting, pa sve do osoblja koje sve to besprijekorno realizuje.

Doživićete sa nama uvijek isto nezaboravno iskustvo za bilo koji vid avanture se vi odlučili.

Encijan Adventure Team, kao i sam kamp, osnovani su prije nekih dvadesetak godina od strane grupe mladih entuzijasta i ljubitelja prirode. Naša strast prema prirodi, divljini i rijeci Tari nije se promjenila ni malo od te prve sezone kada smo počeli sa radom i naša ljubav prema avanturi i raftingu prisutna je i danas.

Kao kompanija koja postoji toliko dugo, tražimo isključivo osoblje koje dijeli našu strast prema prirodi i filozofiju kako se prema njoj odnositi. Naše osoblje jednostavno voli svoj posao, bilo da je u pitanju planinarenje, rafting  ili nešto treće, mi naše iskustvo nesebično dijelimo sa drugima i zbog toga osjećamo da je upravo to ono što nas izdvaja od ostalih koji se bave ovim poslom i zbog čega nas birate i ukazujete nam vaše povjerenje dugi niz godina.

Kvalifikacije

Osoblje

U cilju da sve vaše avanture kao i druge aktivnosti na kamp Encijan prođu u što boljem redu, naše osoblje mora ispunjavati određene uslove vezane za taj posao, kao i posjedovati određene sertifikate.

*IRF sertifikat ( sertifikat međunarodne rafting federacije)

*Kurs iz pružanja prve pomoći

*5 godina iskustva kao rafter i vodič

*Zadovoljavajuću fizičku spremu

*Obimno znanje prirodnog okruženja u regionu

Potencijalni skiperi  vodiči za Encijan Adventure Team provedu minimum 5 godina usavršavajući svoje vještine na rijeci Tari pod vođstvom veterana u ovome poslu, prije nego što steknu to zvanje. Novi rafteri ili novi vodiči poznati su kao „Skiperi početnici“ i potrebno je da to budu osobe koje imaju strast prema rijeci i prirodi, kako bi bili uspješni u poslu kojim žele da se bave, a to je splavarenje kanjonom rijeke Tare.

Kompanija

Pored svih potrebnih dozvola i dozvole o registraciji poslovanja u skladu sa državnim i entitetskim zakonima (Sertifikat o registraciji firme, Radna dozvola, Sertifikat registracije u PDV sistem, itd.) naša kompanija konstantno teži da poboljšava kvalitet usluga koje pruža, na zadovoljstvo naših gostiju.

Dokazi našeg uspjeha su konstantno odlični utisci koje naši gosti ostavljaju na svjetski renomiranom sajtu iz pružanja usluga iz oblasti turizma – Tripadvisoru. Takođe, naš kamp nagrađen je ocjenom „4 zlatna čamca“ od strane Udruženja Adrenalinskog turizma.

Zašto odabrati Encijan Adventure tim

Zašto trebate izabrati Encijan Adventure Team

Encijan Adventure Team bavi se već dugi niz godina adrenalinskim aktivnostima, pazeći na bezbijednost prije svega, što rezultuje akumuliranim bogatstvom znanja i iskustva koje nesebično dijelimo sa našim gostima. Aktivnosti koje nudimo su rafting, alpinizam, treking, kenjoning, foto-safariji i mnoge druge.

Profesionalizam i iskustvo

Nagrade kao što su „sertifikat izvrsnosti“ ili „4 zlatna čamca“ su dokaz naše posvećenosti poslu i konstantnog napredovanja.  Svaka avantura sa nama nosi sa sobom nova iskustva koja će vam pružiti nezaboravne trenutke koji se pamte. Ocijenjeni smo sa 5 zvjezdica od strane naših gostiju na svjetski eminentnom i prestižnom sajtu iz oblasti turizma TripAdvisor-u, što samo po sebi naglašava da su svi aspekti koje pokrivamo kao kompanija vođeni po najvišim svjetskim standardima. To saznanje vam garantuje da imate posla sa profesionalcima u ovom poslu i sa kompanijom kojoj možete vjerovati, te da možete bukirati svoje mjesto kod nas bez ikakve bojazni jer smo kompanija od povjerenja.

Ono na šta smo posebno ponosni mi u Encijan Adventure Teamu jeste naš bezbjednosni rekord, te sami standardi bezbijednosti koje unapređujemo svake godine.

Osnovne informacije

Prostorije naše agencije nalazi se u Foči, Bosna i Hercegovina

Naša kancelarija nalazi se u Foči, ul. Krajiška 15., Bosna i Hercegovina. Kontakt telefoni: 058/211-150, 065/626-588

Radno vrijeme naše agencije je od Ponedeljka do Petka (9:00-17:00h) i Subotom od 9:00-16:00h

Sezona kreće 1. Maja (osim kanjoninga), tradicionalnom žurkom koju organizujemo svake godine. Sezona se završava 30. Septembra.

Tara rafting agencija Encijan - nagrađivana agencija

tara rafting kamp encijan tripadvisor-min

Tokom prošle sezone svakodnevno smo dobivali pozitivne i pohvalne riječi od strane naših gostiju, te naš rad i posvećenost poslu nisu prošli nezapaženo. Kao produkt toga stigla je i nagrada od strane TripAdvisora – „Sertifikat o izuzetnosti“.

„Sertifikat o izuzetnosti“ koji je dobio naš kamp Encijan služi svima onima koji posjete TripAdvisor kao svojevrsna preporuka šta posjetiti ako planiraju doći Bosnu i Hercegovinu i naš gradić Foču. Stoga bi kamp Encijan i kanjon rijeke Tare svakako morali biti na vašoj listi onoga šta trebate posjetiti ove sezone.

Šta su o nama rekli naši gosti

Aleksandra
Aleksandra
2021-07-13
Verified
PRICELESS !!! We were delighted first time we came here, and second we were overwhelmed again. Encijan is arranged and clean but still wild, without exaggerating - a real fairy tale. Tara, one of the most beautiful river I have ever seen, here is unreal, almost like emerald. People and service were excellent all the time and we felt like home. Just imagine yourself deep in the highest river canyon in Europe , surrounded with untouched nature and peace. One is for sure, this atmosphere and scene you will never forget. Unique place and people and much more 🙂
Milana L
Milana L
2021-06-22
Verified
So great When I decided to go rafting with my boys and friends, I expected beauty, but now I was thrilled. The camp is beautiful. The service is top notch. Great food. A great skipper on rafting. I would recommend it to anyone who loves untouched nature, relaxing by the river and the chirping of birds and a real Tara experience. We will definitely come again.
Ivana Petkovic
Ivana Petkovic
2021-06-19
Verified
Raj za ljubitelje prirode Nestvarno mesto uz samu reku Taru! Prelepa priroda, neverovatna reka i boje koje okruzuju kamp. Ljubazno osoblje, raznovrsna i ukusna hrana! Profesionalni skiperi, osoblje na usluzi 24h. Domaćinska atmosfera i dobar provod! Sve preporuke!
Kristina K
Kristina K
2021-06-08
Verified
The most amazing place I have been going to this camp 4 years in a row now with my friends... This is the most amazing place, beautiful camp - like from the fairytale 🙂 Nature is unreal, view and the river also. Food in the camp is the best food we ever had, you can't buy this in any restaurant 🙂 Definitely we will be going again and make visits traditionally once a year at least!
Marko
Marko
2021-05-24
Verified
We'll be back Apsolutno bez ikakve zamerke na bilo šta. Domaćin je, pre svega, gospodin. Osoblje je prijatno, sve je laganica, bez ikakve frke i žurbe, što apsolutno i priliči ovakvom mestu. Stvoreno za opuštanje. Hrana je odlična, smeštaj i kućica u kojoj smo bili uredni i čisti. Definitivno se vraćamo, možda čak i jako brzo.
Darko D
Darko D
2021-05-23
Verified
Darko Odlicno mesto za odmor i beg od urbanog zivota... Rafting sa obucenim skiperima se pretvara u pravo zadovoljstvo posle prvog zaveslaja... Hrana preeedobra, usluga i atmosfera takodje... Vidimo se ponovo...
Dino Sehic
Dino Sehic
2020-09-08
Verified
Unforgettable rafting Beautiful nature, great hosts, delicious food, positive energy all around ... For true lovers of untouched nature and its hidden beauties on the way out of the Tara canyon, a camp that rests both soul and heart. Beautiful people who will welcome you and recharge your batteries with their positive energy. All in all, rafting to remember and a desire to come back again.
Jana T
Jana T
2020-08-25
Verified
Vraćaćemo se! Prvi put sam u Encijan došla kada sam imala 9 godina. 15 godina kasnije - i dalje se vraćam. Možda je dovoljno reći da se desilo da mi je pao rođendan na vikend kada smo u kampu i da gazda, kada je to saznao, angažovao ljude da mi donesu tortu u kanjon. Milan Šerpas i ekipa učine da svako ko dođe odluči da obavezno dođe još jednom, ili bar preporuči drugima da posete. Smeštaj je udoban i čist, Milan uvek vodi računa da na najbolji način rasporedi goste po njihovim potrebama. Smeštajne jedinice su od 3 do 7 kreveta, uglavnom bungalovi. Toalet i tuševi su odvojeni od jedinica, ali ih ima veliki broj te je čekanje zaista svedeno na minimum. Volela bih da dočaram oduševljenje moje ekipe hranom, ali ću ipak ostaviti da se još neko sam iznenadi. Bitno - raspon i izbor su ogromni, niko neće ostati gladan a i ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da jedete nešto iz tog izbora, oni vam uvek dodatno spreme nešto. A obradovaće vas i krofnama! Mesta za odmor i opuštanje ima i više nego dovoljno - od hamoka, preko ležaljki, stolova sa stolicama na više mesta u kampu. Vaše je samo da nađete šta vam se najviše sviđa. Spust niz reku je sjajan, nekad dinamičniji u zavisnosti od doba godine (jul-avgust je najniža i najmirnija voda; april-maj najviša i najbrža). Skiperi su jako iskusni i fenomenalni momci. Spust kao spust nije opasan što svedoči da sam ja išla sa 9 godina a moja sestra sa 5. Dobija se kompletna oprema i uz slušanje instrukcija koje daje skiper - nema opasnosti ni za najmlađe. Posle večere često bude svirka sa muzikom uživo, kamp ima svoje ozvučenje a vrlo često i gosti nose svoje zvučnike te može i da se proveseli uveče. Upaljena je logorska vatra, ceo kamp je osvetljen malim fenjerima te je ambijent uveče možda i lepši nego tokom dana. Za one koji bi ranije legali i žele kompletan mir preporučujem da traže smeštajne jedinice bliže toaletima a dalje od šanka/kuhinje/centralne vatre. Kamp se nalazi na samom početku dela koji je predviđen za spust i u tu tačku dolaze ljudi i iz ostalih kampova, tako da ne dozvolite da vas razočara što se najduže vozite dok drugi brže stižu. Vaša nagrada je da ujutru ne morate u opremi da se vozite do početne tačke, već samo sednete u čamac i krenuli ste. Šanse su da ćete na par dana zaboraviti obaveze i samo se isključiti od stresa. Dolazila sam sa mnogo ljudi u životu a dobila sam samo jednu zamerku: Što smo došli samo na tri dana?
Jasmina Miljkovic
Jasmina Miljkovic
2020-08-23
Verified
Nema bolje Već sedmi put smo muž i ja gosti ovog kampa, što govori o tome da li smo zadovoljni. A malo je reći da smo zadovoljni, jer ono što pruža ambijent, osoblje, kvalitet usluge i hrane retko gde se nalazi. Ovo mesto je naš privatni raj, beg od histerične svakodnevice i prilika za mentalni i fizički reset. Besprekoran domaćin, uvek zanimljivi gosti, a svaki sledeći dolazak je nova avantura koja pruža i više nego što očekujemo. Nema greške. Za svaku preporuku! Ivan i Jasmina Miljković, Beograd
Isidora Miljković
Isidora Miljković
2020-08-19
Verified
Mind-blowing! Not your average, generic camp! With all due respect to other camps, there's no comparison between Encijan and others! Location of the camp is unbeatable, untouched nature all around, beautiful cabins and common place that conform to surrounding nature and a view of magnificent turquoise Tara. The staff couldn't be more polite, they really make you feel taken care of. And the food is.. WOW! And if you have some special requests regarding your nutrition (vegetarian, vegan, gluten-free, etc.), you need not worry, all your wishes will be met with. August of 2020 was the second time I went to Encijan, first time with my family and this time with friends, so it's safe to say that this camp is perfect for everyone and for every occasion. And I had fun every time 🙂 In conclusion, I wholeheartedly recommend Encijan! ♥

Odaberite Vašu AVANTURU

Vodjeni našim dugogodišnjim iskustvom u oblasti outdoor turizma, u mogućnosti
smo ponuditi vam različite varijante naših mnogobrojinih i odlično koncipiranih
aranžmana, počevši od onih jednodnevnih pa sve do onih baziranih na višednevnim aktivnostima.

Bilo da ste adrenalinski zavisnik, ljubitelj prirode, istorije ili možda gurman – ne
brinite se, napravili smo programe koji će nadmašiti sva vaša očekivanja, u to smo
sigurni! Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i doživite jedno nezaboravno iskustvo sa nama!

Izbor je na vama 

  • Višednevni aranžmani su usklađeni i koncipirani za one koji imaju vremena da provedu par dana na našem kampu Encijan, u netaknutoj prirodi, i odaberu jednu ili više avanturističkih outdoor aktivnosti koje nudimo
  • U prolazu ste i nemate vremena ostati duže od jednog dana kod nas na kampu? Bez brige, za vas su tu naši jednodnevni aranžmani koji sadrže bogatu ponudu raznih outdoor aktivnosti i posjeta BiH gradovima.
  • Doživite zajedno sa nama čari BiH u jedinstvenoj desetodnevnoj avanturi, u kojoj ćemo posjetiti najljepše gradove u BiH i uživati u njenoj nestvarnoj prirodi, a sve to začiniti našim avanturističkim aktivnostima.
  • Za kompanije željne odmora i relaksacije u netaknutoj prirodi kreirali smo specijalne programe koji uključuju široku ponudu raznovrsnih aktivnosti i zadataka, koji traže od timova zajednički rad i da budu pozitivni svo vrijeme.

Rafting kamp Encijan - Oaza mira i hedonizma

Savremeno outdoor odmaralište u samom srcu kanjona rijeke Tare, kilometrima daleko od civilizacije.

Jedan smo od najlljepših kampova na rijeci Tari i jedini bosanski kamp smješten na polaznoj tački za rafting najuzbudljivijim dijelom rijeke.

Rafting kamp Encijan iza sebe ima tradiciju dugu 15 godina i hiljade i hiljade zadovoljnih turista koji su ga posjetili za svo to vrijeme…

Jedan od prvih kampova izgrađenih na rijeci Tari i jedna od posljednjih oaza mira i hedonizma na ovim prostorima

  • O TARA RAFTING KAMPU ENCIJAN
    Rafting kamp Encijan predstavlja jednu od posljednjih oaza mira i hedonizma na ovim prostorima, ušuškan u nestvarnom prirodnom ambijentu, mjesto gdje ćete istinski doživjeti spoj čovjeka i još uvijek netaknute prirode...
  • Iskoristite jedinstvenu priliku i prenoćite i boravite u autentičnom prirodnom ambijentu našeg rafting kampa Encijan, smješteni u planinskim bungalovima koji se nalaze tik uz rijeku Taru...
  • Na našem kampu Encijan dočekaće vas ogromne količine domaće ukusne hrane pripremljene s ljubavlju i na tradicionalan način, od pažljivo odabranih svježih namirnica sa ovih prostora, isključivo organskog porijekla.
  • U samom srcu kanjona Tare, na polaznoj tački za rafting najuzbudljivijom dionicom rijeke, kilometrima daleko od savremene civilizacije, nalazi se jedan od najljepših kampova na ovim prostorima- Rafting kamp Encijan

Dodatne informacije

Kanjon rijeke Tare

Kanjon je pod zaštitom kao dio NP Durmitor i lokacija UNESCO svjetskog nasljeđa. Kanjon Tare je kanjon u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kroz koji teče rijeka Tara. Mjereći od Bistrice u Crnoj Gori do Huma u Bosni i Hercegovini dug je 82 kilometra, od kojih zadnjih 36 kilometara formira granicu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Kanjon u svom najdubljem dijelu dubok je 1300 metara. Ovi parametri čine ga jednim od najdubljih kanjona u Evropi. Ova "Suza Evrope" je odlična prirodna i turistička atrakcija u regiji i cijeloj zemlji

Pročitaj više
Organska hrana

Iznad svega, naša domaća kuhinja je jedan od glavnih razloga zbog koga se naši gosti odlučuju i vraćaju nam se iznova. Naša tradicionalna domaća kuhinja i organska hrana spremljena na našem kampu Encijan, koju nudimo kao dio naših paketa, je još jedan značajan razlog zbog koga se većina naših digogodišnjih i zadovoljnih gostiju želi vratiti i posjetiti nas opet. Veliki broj naše ukusne domaće hrane sprema se sa ljubavlju i na tradicionalan način, u potpunosti od svježih organskih namirnica, koje obezbjeđujemo iz prirode koja nas okružuje. Za trenutak, svaki novi zalogaj zna da vas vrati na neku drugu i pomalo zaboravljenu dimenziju, u vrijeme kada su vam kuvale vaše bake.

Pročitaj više
Kako do nas?

Na graničnom prelazu Šćepam polje, kada predate vaša dokumenta graničnim policajcima, potrebno je da im naglasite da idete u kanjon Tare, na Brštanovicu. Kada završite sa prijavom na granici ( u slučaju da dolazite iz pravca BiH okrenete se na prelazu i vratite nekih 100 m nazad, a ako dolazite iz pravca Crne Gore, idete 100 m naprijed od graničnog prelaza), gdje skrećete desno sa glavnog puta na lokalni asfaltni put koji vas vodi do Brštanovice duž rijeke kanjona Tare. Za više informacija kako doći do nas, posjetite link ispod.

Pročitaj više