O BiH

Bosna i Hercegovina je zemlja koja obiluje prirodnim ljepotama od kojih vam jednostavno zastaje dah, živopisnim gradovima bogatim istorijskim i kulturnim naslijeđem, a prije svega je zemlja gostoljubivih i srdačnih ljudi, spremnih da vas ugoste i domaćinski dočekaju u svakom trenutku. Kada bi nabrajali sve njene atrakcije, trebala bi nam čitava vječnost.

Većinom planinska zemlja, njene glavne atrakcije su veličanstveni i prekrasni planinski predjeli, još uvijek nedovoljno istraženi i divlji, prepuni kristalno čistih rijeka koje vijugaju kroz njihove masive, smaragdnozelenih jezera skrivenih u podnožjima vrhova, stoljetnih šuma i pašnjaka koje ni jednog avanturistu neće ostaviti ravnodušnim…
Zemlja gdje se susreću Istok i Zapad, mjesto gdje se miješaju i sjedinjuju te dvije kulture i tradicije, što se najbolje vidi i doživi obilaskom živopisnih i jedinstvenih gradova i mjesta, od kojih svako za sebe nosi autentičnu priču i donosi lični pečat vašem boravku u BiH. Podijelite sa svojim prijateljima šta ste naučili o BiH, uz logorsku vatru na našem i vašem kampu Encijan.
Kada su u pitanju ture koje organizujemo, ovo su neke destinacije koje vam preporučujemo da posjetite:

Zašto posjetiti BiH?

Bosna i Hercegovina je neodoljiva i jedinstvena zemlja, bogata prelijepom i netaknutom divljom prirodom, mjestima od istorijskog i kulturnog značaja, te stanovništvom koje će vamu svakom trenutku pružiti toplu dobrodošlicu. Očaravajući pejzaži, arhitektura i tradicionalna kuhinja su samo neki od razloga zbog kojih bi trebali posjetiti našu zemlju. Iako Bosna i Hercegovina nije velika zemlja, njena turistička ponuda je veoma široka. Postoji mnoštvo atraktivnih destinacija za sve tipove turista i različite vrste odmora, bilo da želite da provedete svoje slobodno vrijeme u nekoj od avantura ili pak u miru da uživate u njenim ljepotama.

Turistička ponuda BiH  je raznovrsna tokom cijele godine – zimski sportovi na planinama tokom zime, te planinarenje u ostatku godine, odmor i kupanje u Jadranskom moru tokom ljeta, uzbudljivi rafting divljim rijekama, brojne biciklističke staze, bogata ponuda za sportske ribolovce i lovce, posjeta gradovima i lokacijama od kulturnog i istorijskog značaja, posjeta nacionalnim parkovima. Jednostavno, prilike za kvalitetan odmor u Bosni i Hercegovini su neograničene.

Takođe, bogato kulturološko naslijeđe svrstava Bosnu i Hercegovinu u zemlje pogodne za vjerski turizam. Još jedna bitna stvaka u turističkoj ponudi jeste i ruralni, tj seoski eko turizam. Mala bosanskohercegovačka sela su prave oaze mira i kraljevstva dobre i zdrave ishrane, dok su gostoprimstvo i toplina sa kojima vas mještani primaju nešto što se podrazumijeva.

Da biste u potpunosti doživjeli šarm Bosne i Hercegovine preporučujemo vam da odvojite malo više vremena za istraživanje, ali gradovi su dobro povezani i obiluju raznolikim sadržajima da možete uživati u njihovoj ljepoti čak i ako ste ograničeni sa vremenom.

Sarajevo - Glavni grad Bosne i Hercegovine

Sarajevo je glavni a ujedno i najveći grad Bosne i Hercegovine, smješten u Sarajevskoj kotlini, okružen planinama, grad koji leži  na rijekama Bosni i Miljacki. Sarajevo je politički, ekonomski i kulturni centar Bosne i Hercegovine, te značajan kulturni centar na samom Balkanu, sa svojim dobro poznatim uticajem na muziku, film, književnost, slikarstvo, itd. Zbog svoje duge i bogate istorije religijskog naslijeđa, Sarajevo često nazivaju i „Balkanski Jerusalim“, i jedan je od rijetkih gradova u Evropi koji ima katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu,džamiju te sinagogu i to u okviru jednog kvarta. 1984. godine Sarajevo je bilo domaćin XIV zimskih olimpijskih igara, koje su se održavale od 8. – 19. Februara na planinama koje ga okružuju, ali i u samom gradu.

Sarajevo je grad sa dušom, i da biste osjetili tu dušu grada, najbolje je da dođete i posjetitie ga i uvjerite se sami u to.

Prošetajte starim dijelom Sarajeva - Baščaršijom

Baščaršija je staro sarajevsko pazarište, a ujedno i istorijski i kulturni centar grada. S pravom možemo reći da je Baščaršija srce i duša grada, mkesto gdje se  i dan danas skuplja najviše lokalnog stanovništva. Sagrađena je u XV vijeku kada je Isa-Beg Isaković osnovao grad i izvedenica je iz turskog jezika. Jedinstvena je po svom ambijentu i živosti, te poznata po mnogobrojnim zanatskim radnjama, prodavnicama suvenira te restoranima tradicionalne kuhinje. Jedno od najposjećenijih i najpoznatijih mjesta na Baščaršiji je Sebilj, simbol grada Sarajeva, mjesto koje najčešće posjećuju strani i domaći gosti, a neizostavna je atrakcija zbog svojih golubova koji su prisutni tu tokom cijele godine.

Vijećnica ( Gradska vijećnica, Narodna biblioteka)

Vijećnica je jedan od najekstravagantnijih objekata izgrađen u Sarajevu tokom Austro-Ugarske vladavine, i zbog svog položaja predstavlja simbol miješanja istočne i zapadne kulture. Arhitektura same građevine u sebi elemente i tragove orijentalne i murske poveznice, koja se u to doba pojavila u Bosni i Hercegovini kao težnja arhitekata da stvore sopstveni nacionalni stil gradnje. Poslije Drugog svjetskog rata Vijećnica je postala Nacionalna i univerzitetska biblioteka i tu ulogu ima i dan danas.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine za vrijeme Austro-Ugarske vladavine i najstarija je muzejska institucija u zemlji. 1913. godine muzej je proširen od strane češkog arhitekte Karela Parika, koji je dizajnirao njegovu simetričnu strukturu koja se sastoji od četiri paviljona, dok je sama fasada zdanja urađena u klasičnom italijanskom neorenesansnom stilu. U četiri paviljona muzeja smješteni su arheološko odjeljenje, etnološko odjeljenje, odjeljenje prirodnih nauka, te biblioteka koja raspolaže sa impozantnim fondom od 300 000 knjiga,naučnih spisa, novina i priručnika. Nakon proteklog rata, kada je bio zatvoren na par godina, muzej je ponovo otvoren i u njemu se tokom cijele godine održavaju različite postavke. Najpoznatiji primjerak postavke muzeja jeste čuvena „Sarajevska Hagada“.

Olimpijske ljepotice

Planina Jahorina

Olimpijski Centar Jahorina jedno je od najpopularnijih zimskih odmarališta. Nalazi se 30 km istočno od Sarajeva. Tokom Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine bila je domaćin takmičenja u slalomu i veleslalomu. Planina Jahorina, istinska zimska zemlja čuda. Jahorina predstavlja idealnu ljetnu destinaciju za ljude koji uživaju u predivnoj prirodi, svježem planinskom zraku, gustim šumama i zelenim pašnjacima. Tokom zime Jahorina predstavlja idilično mjesto prekriveno snijegom, sa čistim, plavim nebom iznad sebe, i svježim planinskim zrakom, a svake godine broji sve veći broj posjetilaca. 

Planina Trebević

Trebević je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i nalazi se jugoistočno od Sarajeva, na teritoriji Istočnog Sarajeva i graniči se sa planinom Jahorinom. Trebević je visok 1627 metara, što je čini drugom najnižom od svih planina koje okružuju Sarajevo. Tokom srednjeg vijeka Trebević je bio poznat kao Zlatni do. Na njemu se nalazi brojan biljni i životinjski svijet. Trebević se smatra jednim od posljednjih staništa sniježne voluharice. Proglašen je zaštićenim prirodnim lokalitetom.

Planina Bjelašnica

Bjelašnica je planina u centralnoj Bosni i Hercegovini, nalazi se jugozapadno od grada Sarajeva. Na najvišoj tački nalazi se meteorološka stanica koja je značajna iz razloga jer predstavlja najvišu stalno naseljenu tačku u Bosni i Hercegovini. Planina Bjelašnica (2,067 m) dobila je ime po bijelom sniježnom pokrivaču, koji se na njenim vrhovima zadržava do Avgusta. Bjelašnica je tokom ljeta prekrivena zelenom travom, a tokom zime dubokim snijegom. Kada je vrijeme lijepo možete posjetiti planinska sela, Lukomir i Umoljane – najviša naseljena mjesta u BiH.

Planina Igman

Igman je planinski plato u centralnoj Bosni i Hercegovini. Geološki, Igman je dio Dinarskih Alpa nastao u velikoj mjeri od sekundarnih i tercijarnih sedimentnih stjena, uglavnom krečnjaka. Igman je interesantan u svako doba, ne samo tokom zime. Sa svojom bujnom vegetacijom predstavlja pravu „vazdušnu banju“ nedaleko od grada. Od proljeća pa do kasne jeseni Igman je najbolja destinacija za šetnju, pješačenje, planinarenje i biciklizam; generalno, ova planina je idealna za one koji vole netaknutu prirodu.

Mostar

Mostar, grad na jugu zemlje, leži na obalama rijeke Neretve i peti je grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Ime je dobio po „mostarima“, srednjovjekovnim čuvarima čuvenog Starog mosta na rijeci Neretvi. Najveći je grad u Hercegovini i kao takav politički je, kulturni i ekonomski centar regije, kao i Hercegovačko – Neretvanskog kantona.

Pri samom pomenu imena Mostar, odmah pomislimo na Stari most. Izgrađen u XVI vijeku na mjestu starog drvenog mosta koji je premoštavao dvije obale rijeke, svojevrsni je simbol grada. Istorijski, Mostar se počeo tokom XV i XVI vijeka širiti dolinom Neretve, no svoj procvat je doživio u XIX i XX vijeku dolaskom Austro-Ugarske. Zajedno sa starim gradom , Stari most je mjesto koje turisti najčešće posjećuju pri obilasku Mostara. Čuven je i po takmičenju u skokovima sa Starog mosta, koje se održava svake godine krajem Jula i privlači veliki broj učesnika. Poslije zadnjeg građanskog rata, kada je bio srušen, Stari most je ponovo obnovljen, zajedno sa zdanjima starog grada, iz sredstava Internacionalnog naučnog komiteta osnovanog od strane UNESCO-a.

Mostar ima veliki broj arhitektonsko značajnih zdanja izgrađenih u širokom spektru stilova. Istorijski arhitektonski stilovi oslikavaju kosmopolitski interes i izloženost uticajima trendova sa strane, vješto spojene sa autohtonim stilovima. Primjeri koje možemo navesti su Franciskanska crkva u italijanskom stilu, Muslibegovića kuća u otomanskom stilu, Ćorovića kuća u dalmatinskom stilu, te Saborna crkva građena u vizantijskom, baroknom i gotičkom stilu.

Na tridesetom kilometru od Mostara prema Jadranskoj obali nalazi se Počitelj. Smješten na lijevoj obali Neretve, jedinstven je po činjenici da je cijeli opasan zidinama i većim dijelom izgrađen od kamena, kombinujući kroz vijekove mediteranski i orijentalni stil arhitekture.

Višegrad

Višegrad je opština u Republici Srpskoj, BiH, smještena na ušću Rzava u rijeku Drinu. Ono po čemu je Višegrad nadaleko čuven jeste svakako Most Mehmed paše Sokolovića, poznatiji i kao „Ćuprija“. Izgrađen je 1577. godine od strane osmanskih graditelja a sve po nalogu veliko vezira Mehmeda Paše Sokolovića koji je i sam vodio porijeklo sa tog prostora. Proslavio ga je i čuveni srpski pisac, Ivo Andrić, koji je za djelo „Na Drini ćuprija“ dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine. Od 2007. godine uvršten je na UNESCO listu svjetskog kulturnog nasljeđa.

Jedna od novijih turističkih atrakcija ovoga grada jeste i Andrićgrad – grad podignut na samom ušću Rzava u Drinu od strane poznatog srpskog i svjetskog režisera Emira Kusturice i u njemu se tokom godine održava niz kulturno – umjetničkih manifestacija koji privlači veliki broj gostiju iz godine u godinu.

Trebinje

Trebinje, grad koji leži na obalama rijeke Trebišnjice je najjužniji grad Bosne i Hercegovine, te najveći grad dijela Hercegovine koji pripada Republici Srpskoj, samim tim smatra se ekonomskim i kulturnim centrom regije. Po istorijskim spisima, stara četvrt grada pominje se u XVIII vijeku i uključuje i čuveni Arslanagića most.

Grad vina, sunca, manastira i pjesnika, smatra se jednim od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Trebinjci su veoma ponosni na svoja vina, i svoje dugogodišnje iskustvo u gajenju razlučitih sorti grožđa od kojih se prave neka od najboljih vina u Evropi. Tokom godina, za mnoge porodice proizvodnja vina prerasla je u tradiciju, tako da na ovom malom području možete pronaći veliki broj vinskih podruma i samih vinoprerađivača. Od sorti koje se posebno izdvajaju jeste „Žilavka“,autohtona hercegovačka sorta koja  predstavlja zaštitni znak vinoprerađivača iz Trebinja i okoline. Vino napravljeno od nje odlikuje se specifičnim mirisom, bojom te vrhunskim kvalitetom.

Zbog svog geografskog položaja, Trebinje je svojevrsna raskrsnica puteva. Ušuškano podno planine Leotar, u dolini rijeke Trebišnjice, iako pripada kontinentalnom dijelu BiH, odlikuje se mediteranskom klimom. Udaljeno je od Dubrovnika 30 km, dok je od Herceg Novog udaljeno nekih 40 km, tako da ga blizina Jadranske obale čini primamljivim za turiste kojih je iz godine u godinu sve više i više.

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini kao i u ovom dijelu Evrope, a svakako i jedan od najljepših i najraznovrsnijih. Svakako da samim time i zaslužuje status zaštićenog rezervata koji mu je dodijeljen. Prostire se na površini većoj od 16 000 hektara i većina je prekrivena šumom i pašnjacima.

Takođe, NP Stjeska je poznat i po svom monumentalnom spomeniku posvećenom partizanima i borbi koja se odigrala na tom reonu tokom Drugog svjetskog rata.

Najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2386 m.n.v.), takođe pripada ovom parku. Maglić je svojevrsni zaštitnik jedne od najvećih prašuma Evrope, prašume Perućice, za koju naučnici smatraju da je stara preko 20 000 godina. Značaj i vrijednost prašume Perućice se ogledaju u bogatstvu šumskim vrstama, od kojih neke rastu još samo ovde u cijeloj Evropi. Na 1668 m.n.v. nalazi se i planinski plato Prijevor,jedan od najljepših vidikovaca u NP, sa koga se pruža veličanstven pogled na vrhove Zelengore te samu Prašumu. Sa jednog od takvih vidikovaca pruža se i jedinstven pogled na vodopad Skakavac (visina pada oko 80 m). Sama rijeka Sutjeska pronašla je svoj put kroz NP po kojoj je i dobio ime, te isklesala impresivan klanac kroz koji većim dijelom protiče. Pored Sutjeske, u sklopu nacionalnog parka nalazi se i osam glacijalnih jezera koje je moguće vidjeti, te kanjoni rijeka Jabučnine i Hrčavke.

Zelengora kao takva nudi prostor za sve one koji žele aktivno da provedu svoj odmor, no prije svega, to je prilika da odmorite svoju dušu.  Mogućnost da posjetite kristalno čista jezera, sakupljate ljekovite trave, razne bobice ili gljive kojima ovaj prostor obiluje, samo su neki od načina da vam posluže kao izduvni ventil i da vas ponovo sjedine sa prirodom, da pronađete unutrašnji mir. Ako negdje zaista možete da osjetite sve čari prirode, uživate u šetnjama nepreglednim šumama, rijekama, jezerima, raznovrsnom biljnom i životinjskom svijetu, osjetite sirovu snagu i netaknutu ljepotu prirode, onda je to svakako NP Sutjeska.

Nacionalni park Kozara

Nacionalni park Kozara smješten je na prostoru između rijeka Une, Sane, Save i Vrbasa, u Republici Srpskoj. Kozara je proglašena nacionalnim parkom 1967. godine. Tih 3375 hektara guste šume i brdovitih pašnjaka dobili su zbog toga nadimak „Zelena ljepotica Krajine“. Kozara je takođe i popularna lovišna destinacija, sa 180 kvadratnih kilometara lovišnog prostora na vrste kao što su jeleni, fazani, divlje svinje, lisice, zečevi i patke. Manji dio NP parka predviđen je za ljubitelje prirode i za razne aktivnosti kao što su pješačenje, biciklizam, skupljanje ljekovitih trava. Kozara je takođe i vazdušna banja i karakteriše je ubrzana regeneracija crvenih krvnih zrnaca pri boravku na njoj. To je mjesto na kome možete disati punim plužima i uživati u prekrasnim pejzažima.

Tokom Drugog svjetskog rata Kozara je bila poprište i čuvene bitke između partizana i njemačkih okupacionih snaga. U sklopu samog NP nalazi se i spomenik svim palim borcima u toj bici.

Nacionalni park Una

Jedinstvena prirodna oaza te jedna od najčistijih rijeka na svijetu, svake godine privlači sve više i više pažnje turista, koji dolaze iz raznih dijelova svijeta da posjete Nacionalni park Una. Nacionalni park Una osnovan je 29.05.2008. godine u oblasti oko rijeka Une, Krke i Unca. To je najmlađi, ali ujedno i najveći nacionalni park na području Bosne i Hercegovine sa površinom od 19 800 hektara. Primarni cilj parka jeste očuvanje rijeke Une i njenih pritoka Krke i Unca od svakog vida zagađenja, a njeni brzaci i jedinstveni vodopadi su ono što daje naglasak cijelom nacionalnom parku. Među najpoznatijim vodopadima izdvajaju se oni u Martin brodu, gdje se ujedno održava i veoma popularno međunarodno takmičenje u kajaku, te Štrbački buk u donjem dijelu toka rijeke Une. U samom NP Una, turisti mogu uživati u raftingu, za koji postoje odlični uslovi na rijeci, te sportskom ribolovu, biciklizmu, pješačenju i kampovanju. Skokovi sa mostova u Bihaću i Bosanskoj Krupi su još neki od popularnih aktivnosti koje možete iskusiti dok ste tu. Najveći vodopad na rijeci Uni jeste Štrbački buk i kao takav najposjećeniji u sklopu samoga parka.

U kulturološkim i istorijskim okvirima, ovaj predio bogat je istorijskim spomenicima te arheološkim nalazištima koja ukazuju na uticaje raznih kultura i naroda na ovim prostorima, jer je zbog samog geografskog položaja predstavljao tranzitni put ka jugu i moru. Tu možete pronaći ostatke srednjovijekovnih tvrđava, te bogomolje različitih konfesija i kultura.

Osnovne informacije

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se nalazi u Jugoistočnoj Evropi, na balkanskom poluostrvu. Glavni grad, ujedno i najveći, je Sarajevo.

Glavni grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo. Sarajevo gradska sredina, uključujući Kanton Sarajevo, Istočno Sarajevo i okolne opštine su dom za 555 210 žitelja.

Međunarodni aerodromi (glavni aerodrom za međunarodne letove – Sarajevski aerodrom ), ostali aerodromi: Banja Luka, Mostar, Tuzla.

Bosanskohercegovačka konvertibilna marka (BAM) je zvanična valuta zemlje. Niža valuta od BAM marke jeste pfening ( 1 bam = 100 pfeninga). Kao izraz koji se ustalio za naziv valute u cijeloj zemlji jeste KM. Takođe, i Euro (€) je valuta koju možete koristiti u BiH.

Srpski, Hrvatski i Bosanski su tri zvanična jezika u Bosni i Hercegovini. Sva tri jezika su gotovo identična i vuku zajedničke korjene.

Šta treba znati o BiH

BIH

Postoji mnogo stvari koje trebate znati o nekoj zemlji prije nego je posjetite, prevashodno iz razloga da ne biste imali izvjesnih problema ili poteškoća tokom boravka. No bez brige, mi smo tu i uvijek mislimo unaprijed i o svojim gostima, tako da vi ne biste to činili. Predstavljamo vam listu o nekim pojedinostima koje biste trebali znati prije nego posjetite Bosnu i Hercegovinu

Postoji puno mjesta za vidjeti i puno toga za uraditi tokom cijele godine, ako se odlučite posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga, kad god se odlučili doći i posjetiti BiH, provešćete ugodno vrijeme.

Lista nacija koje mogu ući u Bosnu i Hercegovinu sa pasošem ili ličnom kartom – zemlje članice Evropske unije, zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma – Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Vatikan, Švajcarska.

Trebali biste se prije svega informisati o potrebnim vrstama vakcina kada putujete na bilo koju svjetsku destinaciju. Preporučujemo vam da uradite obimno putno osiguranje koje bi pokrilo većinu medicinskih troškova. Hrana i voda u Bosni i Hercegovini su visokog kvaliteta, i šansa da dobijete neku od uobičajenih bolesti koje zadese putnike je minimalna.

 Većina trgovina i restorana će prihvatiti ako želite platiuti u Evrima. Mjenjačnice postoje u skoro svakom gradu, kao i bankomati. Možete plaćati i Viza i Master karticom skoro na svakom mjestu u BiH, no nemojte se pouzdati baš u takav vid plaćanja.  Budite sigurni da uz sebe imate dovoljno keš novca prije nego napustite neki veći grad, jer čest je slučaj da u manjim gradovima ili selima ne budete u mogućnosti platiti karticom. Bosna i Hercegovina je iznenađujuće jeftina zemlja. Na primjer, ako imate mali budžet, bićete u mogućnosti da „izgurate“ dan sa 20€ u džepu. Većinu hrane i pića možete dobiti po pristupačnim cijenama, dok je većina fast food-ova i restorana poprilično jeftina. Cijene smještaja znaju varirati, no i takve i dalje su pristupačne.

Hrana u Bosni i Hercegovini čini svojevrsni miks istočne i zapadne kuhinje. Tradicionalna kuhinja se većinom bazira na mesu, sa mnoštvom jela sa roštilja. Postoji mnogo restorana koji nude hranu iz drugih zemalja , no ne brinite, većina ih je jeftino i pristupačno. Voda u Bosni i Hercegovini ima izvrstan kvalitet. Kao tradicionalno piće naveli bismo domaću kafu, koja ima dosta sličnosti sa turskom kafom, a možete dobiti i espreso po pristupačnoj cijeni već od 0,50€. Želite li znati šta je još jeftino? Pivo!

Pozivni broj za Bosnu i Hercegovinu je +387

 -112 Broj za hitne slučajeve

 -122 Policija

 -123 Vatrogasna služba

 -124 Hitna pomoć

 -125 Tačno vrijeme

 -1282, 1285, 1288 Pomoć na putu

 -+38733 289 100 Međunarodni aerodrom Sarajevo

Šta kažu naši gosti

Aleksandra
Aleksandra
2021-07-13
Verified
PRICELESS !!! We were delighted first time we came here, and second we were overwhelmed again. Encijan is arranged and clean but still wild, without exaggerating - a real fairy tale. Tara, one of the most beautiful river I have ever seen, here is unreal, almost like emerald. People and service were excellent all the time and we felt like home. Just imagine yourself deep in the highest river canyon in Europe , surrounded with untouched nature and peace. One is for sure, this atmosphere and scene you will never forget. Unique place and people and much more 🙂
Milana L
Milana L
2021-06-22
Verified
So great When I decided to go rafting with my boys and friends, I expected beauty, but now I was thrilled. The camp is beautiful. The service is top notch. Great food. A great skipper on rafting. I would recommend it to anyone who loves untouched nature, relaxing by the river and the chirping of birds and a real Tara experience. We will definitely come again.
Ivana Petkovic
Ivana Petkovic
2021-06-19
Verified
Raj za ljubitelje prirode Nestvarno mesto uz samu reku Taru! Prelepa priroda, neverovatna reka i boje koje okruzuju kamp. Ljubazno osoblje, raznovrsna i ukusna hrana! Profesionalni skiperi, osoblje na usluzi 24h. Domaćinska atmosfera i dobar provod! Sve preporuke!
Kristina K
Kristina K
2021-06-08
Verified
The most amazing place I have been going to this camp 4 years in a row now with my friends... This is the most amazing place, beautiful camp - like from the fairytale 🙂 Nature is unreal, view and the river also. Food in the camp is the best food we ever had, you can't buy this in any restaurant 🙂 Definitely we will be going again and make visits traditionally once a year at least!
Marko
Marko
2021-05-24
Verified
We'll be back Apsolutno bez ikakve zamerke na bilo šta. Domaćin je, pre svega, gospodin. Osoblje je prijatno, sve je laganica, bez ikakve frke i žurbe, što apsolutno i priliči ovakvom mestu. Stvoreno za opuštanje. Hrana je odlična, smeštaj i kućica u kojoj smo bili uredni i čisti. Definitivno se vraćamo, možda čak i jako brzo.
Darko D
Darko D
2021-05-23
Verified
Darko Odlicno mesto za odmor i beg od urbanog zivota... Rafting sa obucenim skiperima se pretvara u pravo zadovoljstvo posle prvog zaveslaja... Hrana preeedobra, usluga i atmosfera takodje... Vidimo se ponovo...
Dino Sehic
Dino Sehic
2020-09-08
Verified
Unforgettable rafting Beautiful nature, great hosts, delicious food, positive energy all around ... For true lovers of untouched nature and its hidden beauties on the way out of the Tara canyon, a camp that rests both soul and heart. Beautiful people who will welcome you and recharge your batteries with their positive energy. All in all, rafting to remember and a desire to come back again.
Jana T
Jana T
2020-08-25
Verified
Vraćaćemo se! Prvi put sam u Encijan došla kada sam imala 9 godina. 15 godina kasnije - i dalje se vraćam. Možda je dovoljno reći da se desilo da mi je pao rođendan na vikend kada smo u kampu i da gazda, kada je to saznao, angažovao ljude da mi donesu tortu u kanjon. Milan Šerpas i ekipa učine da svako ko dođe odluči da obavezno dođe još jednom, ili bar preporuči drugima da posete. Smeštaj je udoban i čist, Milan uvek vodi računa da na najbolji način rasporedi goste po njihovim potrebama. Smeštajne jedinice su od 3 do 7 kreveta, uglavnom bungalovi. Toalet i tuševi su odvojeni od jedinica, ali ih ima veliki broj te je čekanje zaista svedeno na minimum. Volela bih da dočaram oduševljenje moje ekipe hranom, ali ću ipak ostaviti da se još neko sam iznenadi. Bitno - raspon i izbor su ogromni, niko neće ostati gladan a i ukoliko iz bilo kojih razloga ne možete da jedete nešto iz tog izbora, oni vam uvek dodatno spreme nešto. A obradovaće vas i krofnama! Mesta za odmor i opuštanje ima i više nego dovoljno - od hamoka, preko ležaljki, stolova sa stolicama na više mesta u kampu. Vaše je samo da nađete šta vam se najviše sviđa. Spust niz reku je sjajan, nekad dinamičniji u zavisnosti od doba godine (jul-avgust je najniža i najmirnija voda; april-maj najviša i najbrža). Skiperi su jako iskusni i fenomenalni momci. Spust kao spust nije opasan što svedoči da sam ja išla sa 9 godina a moja sestra sa 5. Dobija se kompletna oprema i uz slušanje instrukcija koje daje skiper - nema opasnosti ni za najmlađe. Posle večere često bude svirka sa muzikom uživo, kamp ima svoje ozvučenje a vrlo često i gosti nose svoje zvučnike te može i da se proveseli uveče. Upaljena je logorska vatra, ceo kamp je osvetljen malim fenjerima te je ambijent uveče možda i lepši nego tokom dana. Za one koji bi ranije legali i žele kompletan mir preporučujem da traže smeštajne jedinice bliže toaletima a dalje od šanka/kuhinje/centralne vatre. Kamp se nalazi na samom početku dela koji je predviđen za spust i u tu tačku dolaze ljudi i iz ostalih kampova, tako da ne dozvolite da vas razočara što se najduže vozite dok drugi brže stižu. Vaša nagrada je da ujutru ne morate u opremi da se vozite do početne tačke, već samo sednete u čamac i krenuli ste. Šanse su da ćete na par dana zaboraviti obaveze i samo se isključiti od stresa. Dolazila sam sa mnogo ljudi u životu a dobila sam samo jednu zamerku: Što smo došli samo na tri dana?
Jasmina Miljkovic
Jasmina Miljkovic
2020-08-23
Verified
Nema bolje Već sedmi put smo muž i ja gosti ovog kampa, što govori o tome da li smo zadovoljni. A malo je reći da smo zadovoljni, jer ono što pruža ambijent, osoblje, kvalitet usluge i hrane retko gde se nalazi. Ovo mesto je naš privatni raj, beg od histerične svakodnevice i prilika za mentalni i fizički reset. Besprekoran domaćin, uvek zanimljivi gosti, a svaki sledeći dolazak je nova avantura koja pruža i više nego što očekujemo. Nema greške. Za svaku preporuku! Ivan i Jasmina Miljković, Beograd
Isidora Miljković
Isidora Miljković
2020-08-19
Verified
Mind-blowing! Not your average, generic camp! With all due respect to other camps, there's no comparison between Encijan and others! Location of the camp is unbeatable, untouched nature all around, beautiful cabins and common place that conform to surrounding nature and a view of magnificent turquoise Tara. The staff couldn't be more polite, they really make you feel taken care of. And the food is.. WOW! And if you have some special requests regarding your nutrition (vegetarian, vegan, gluten-free, etc.), you need not worry, all your wishes will be met with. August of 2020 was the second time I went to Encijan, first time with my family and this time with friends, so it's safe to say that this camp is perfect for everyone and for every occasion. And I had fun every time 🙂 In conclusion, I wholeheartedly recommend Encijan! ♥

Atrakcije u našem regionu

U našem okruženju, pored prirodnih atrakcija, takođe postoje gradovi i lokacije ( mjesta od kulturnog i istorijskog značaja) koja vam preporučujemo da posjetite, kao što je čuveni Most na rijeci Drini tzv. „Ćuprija“ u Višegradu, po kojoj je naš nobelovac Ivo Andrić napisao knjigu Na Drini ćuprija, zatim Stari most u Mostaru koji se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom kao i već pomenuti most na Drini, srce Bosne i Hercegovine, stari grad Baščaršija u Sarajevi i Trebinje, grad sunca i vina.

  • Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini kao i u ovom dijelu Evrope, i zasigurno najljepši i najraznovrsniji.
  • Ako tragate za jedinstvenom i nesvakidašnjom avanturom, usudite se da zakoračite u nepoznato i osjetite nalet adrenalina sa svakim novim bukom koji savladate...pođite sa nama u osvajanje najdubljeg kanjona u Evropi...
  • Kanjon Nevidio je jedan od posljednjih otkrivenih kanjona u Evropi koga krasi još uvijek nedovoljno istražena divlja ljepota i još neobičnije ime samoga kanjona.
  • Najljepša i najveća planina u Crnoj Gori koja je ujedno i nacionalni park. "Nacionalni park Durmitor" obuhvata planinski masiv Durmitora, kanjone rijeka Tare,Sušice, Drage i Komarnice i sa svojim živopisnim pejzažima od kojih zastaje dah istinsko je mjesto nestvarne ljepote

Odaberite Vašu AVANTURU

Vodjeni našim dugogodišnjim iskustvom u oblasti outdoor turizma, u mogućnosti smo ponuditi vam različite varijante naših mnogobrojinih i odlično koncipiranih aranžmana, počevši od onih jednodnevnih pa sve do onih baziranih na višednevnim aktivnostima.

Bilo da ste adrenalinski zavisnik, ljubitelj prirode, istorije ili možda gurman – ne brinite se, napravili smo programe koji će nadmašiti sva vaša očekivanja, u to smo sigurni! Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i doživite jedno nezaboravno iskustvo sa nama!

Izbor je na vama

  • Višednevni aranžmani su usklađeni i koncipirani za one koji imaju vremena da provedu par dana na našem kampu Encijan, u netaknutoj prirodi, i odaberu jednu ili više avanturističkih outdoor aktivnosti koje nudimo
  • U prolazu ste i nemate vremena ostati duže od jednog dana kod nas na kampu? Bez brige, za vas su tu naši jednodnevni aranžmani koji sadrže bogatu ponudu raznih outdoor aktivnosti i posjeta BiH gradovima.
  • Doživite zajedno sa nama čari BiH u jedinstvenoj desetodnevnoj avanturi, u kojoj ćemo posjetiti najljepše gradove u BiH i uživati u njenoj nestvarnoj prirodi, a sve to začiniti našim avanturističkim aktivnostima.
  • Za kompanije željne odmora i relaksacije u netaknutoj prirodi kreirali smo specijalne programe koji uključuju široku ponudu raznovrsnih aktivnosti i zadataka, koji traže od timova zajednički rad i da budu pozitivni svo vrijeme.

Dodatne informacije

Kanjon rijeke Tare

Kanjon je pod zaštitom kao dio NP Durmitor i lokacija UNESCO svjetskog nasljeđa. Kanjon Tare je kanjon u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kroz koji teče rijeka Tara. Mjereći od Bistrice u Crnoj Gori do Huma u Bosni i Hercegovini dug je 82 kilometra, od kojih zadnjih 36 kilometara formira granicu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Kanjon u svom najdubljem dijelu dubok je 1300 metara. Ovi parametri čine ga jednim od najdubljih kanjona u Evropi. Ova "Suza Evrope" je odlična prirodna i turistička atrakcija u regiji i cijeloj zemlji

Pročitaj više
Organska hrana

Iznad svega, naša domaća kuhinja je jedan od glavnih razloga zbog koga se naši gosti odlučuju i vraćaju nam se iznova. Naša tradicionalna domaća kuhinja i organska hrana spremljena na našem kampu Encijan, koju nudimo kao dio naših paketa, je još jedan značajan razlog zbog koga se većina naših digogodišnjih i zadovoljnih gostiju želi vratiti i posjetiti nas opet. Veliki broj naše ukusne domaće hrane sprema se sa ljubavlju i na tradicionalan način, u potpunosti od svježih organskih namirnica, koje obezbjeđujemo iz prirode koja nas okružuje. Za trenutak, svaki novi zalogaj zna da vas vrati na neku drugu i pomalo zaboravljenu dimenziju, u vrijeme kada su vam kuvale vaše bake.

Pročitaj više
Kako do nas?

Na graničnom prelazu Šćepam polje, kada predate vaša dokumenta graničnim policajcima, potrebno je da im naglasite da idete u kanjon Tare, na Brštanovicu. Kada završite sa prijavom na granici ( u slučaju da dolazite iz pravca BiH okrenete se na prelazu i vratite nekih 100 m nazad, a ako dolazite iz pravca Crne Gore, idete 100 m naprijed od graničnog prelaza), gdje skrećete desno sa glavnog puta na lokalni asfaltni put koji vas vodi do Brštanovice duž rijeke kanjona Tare. Za više informacija kako doći do nas, posjetite link ispod.

Pročitaj više